неделя, 28 февруари 2016 г.

Пица, любимата пица

Познавате ли някой, който да не обича пица? Аз поне - не. Вкъщи си имам един от най-големите любители на пици - моят съпруг. Той обаче, не обича пици с тънък блат, които, както той се изразява, "на другия ден приличат на фризби" :-D. Един ден ми беше останало тесто за мекици и реших да го направя на пица. Резултата беше - дебеличка пица, мекичка, която запази мекия си вкус и на другия ден. От този момент нататък друго тесто не използвам. И имам неговото признание, че "Това е най-хубавата пица". Какво му трябва на човек, който обича да готви, освен доволния поглед на дегустаторите. Рецептата за мекиците, която ползвах е тази. Ще ви напиша продуктите за тестото и как го правя аз, така че да ми се получат 2 пици с диаметър 32 см.

Продукти за тестото:
1-2 яйца (зависи от големината)
1 ч. ч. кисело мляко 
1/2 ч. ч. прясно мляко - топло
2-3 с. л. олио
1 пакетче суха мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. хлебна сода
брашно за нелепнещо тесто

В паничка, или по-голяма чаша слагам топличкото прясно мляко слагам захарта, маята, малко брашно (2-3 с. л.), покривам с капаче или фолио за свежо съхранение и оставям за 15-тина минути на топло място, за да втаса. Разбивам яйцето/яйцата, добавям олиото, прясното мляко, киселото (в което съм разтворила хлебната сода) и солта. Замесвам тесто. Когато тестото е добре омесено се намазва обилно с олио и се омесва, за да го поеме. Не пропускайте тази стъпка, защото в противен случай при втасване става коричка (правила съм тази грешка). Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса.
Нужно е да отбележа, че за пица не е необходимо да втасва толкова дълго време, колкото трябва да бъде за мекици или, ако решите да направите питка. Случвало се е да го направя по-рано през деня, да го омеся с олио, както пише по-горе, да го прибера в торбичка и да го оставя в хладилника за 2-3 часа, докато стане време за самата пица. Просто го изваждам малко по-рано, за да се поотпусне.

Продукти за плънката (също за двете пици):
100 гр. шунка
500 грама гъби (аз ги задушавам в масло, защото не обичам да ги слагам сурови върху пицата)
200-250 грама кашкавал
2 пакетчета моцарела (тези, които са по 125 гр.)
6-7 с. л. доматено пюре (понякога слагам щипка захар в него)
риган и босилек 

Тестото разделям в две тавички, които са намазани с олио и посипани с брашно. Разбърквам подправките с доматеното пюре и намазвам отгоре. Нареждам последователно шунката, гъбите, накъсвам моцарела и настъргвам кашкавал на едро. Тавичката поставям на второ ниво във фурната и пека на 250 градуса за 10-12 минути.

Това е пицата, такава каквато я обичаме вкъщи - по-дебеличка, нехрупкава и рядко оставаща за следващия ден :-D

Тестото е универсално. От него съм правила и мекички, и питка със сирене, които също са много вкусни.



Дърпана баница

Никога не бях дърпала баница. Струваше ми се страшно и невъзможно да го направя. Ама пусти мерак. От морето с рецепти в интернет избрах тази, която е на пакетите с брашно на София Мел. Промених само плънката.


За тестото:
2 яйца 
1 чаена лъжичка с връх сол
600 грама брашно (приблизително)
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица оцет 
250 мл. топла вода

Отделно 200 мл. олио за отпускане на питките 

Две от яйцата се разбиват. Добавят се солта, оцета, олиото и водата. Моята майка и баба не месеха, като правеха кладенче в брашното и да изсипят сместа. Аз меся като тях - прибавям по малко брашно и бъркам докато стане гъста смес, толкова гъста, че вече да не може да се бърка с прибор. Тогава добавям постепенно брашно и меся до готовност. Готовото тесто разделих на 6 топки. Леко се сплескват, поставят се в тавичка и се заливат с олиото (важно е да са покрити с него). Покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят за половин час. Всяка питка раздърпвам първо с ръка, както се дърпа за мекици. Върху чиста голяма кърпа или тензух се слага пораздърпаното тесто и постепенно се придърпват всички краища, така че да се получи тънка кора. От време на време топя ръцете си в олиото, в което са останалите топки, защото с мазни ръце става доста по-лесно.

За плънката:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1-2 щипки хлебна сода
250-300 грама сирене

Всяка кора се намазва с плънката, завива се с помощта на кърпата и се поставя в намаслена тавичка (при мен е 32 см), като се завива на охлюв.
Баницата се намазва с 1 яйце и 1 с. л. олио. Пека на 180-200 градуса.

Публикувам тази рецепта не защото мога да дам ценни съвети. Все пак съм дърпала баница само няколко пъти до сега. Правя го, за да провокирам всеки, който има желание да направи нещо, а се страхува, да опита. Баницата е чудесна и си струва престрашаването :-)




петък, 26 февруари 2016 г.

Белтъци на сняг - как да се получат винаги добре

Когато започнах да правя все по-често сладкиши един от въпросите, който ме вълнуваше най-много беше как белтъците да се разбият на хубав сняг и той да не спадне. Сигурно много от вас знаят нещата, които ще напиша, но може да има и хора, които все още да нямат достатъчно опит.
Правилата не са мое откритие. Това са съвети, които съм прочела и аз и съм се убедила, че "работят". По същество :-):
- яйцата винаги трябва да са на стайна температура;
- когато се разделят жълтъци от белтъци трябва много да се внимава да не попада част от жълтъка в белтъците. Той съдържа мазнина, а тя е враг на хубавия белтъчен сняг;
- за предпочитане е да не се ползват пластмасови съдове;
- преди да се започне разбиването на белтъците сложете щипка сол;
- започва се с разбиване на ниска скорост на миксера, а когато белтъкът стане на хубава пяна тогава скоростта се увеличава;
- захарта, ако се добавя към белтъци, никога не се сипва изведнъж. Сипва се по малко и се бърка докато се смеси добре с белтъка;
- когато разбитият на сняг белтък се разбърква с друга смес (например жълтъчна, или да добавяте млени ядки) най-добре е смесването да става с помощта на шпатула. При смесване с миксер от високата скорост, белтъците губят голяма част от обема си.

Това е. Не съм професионалист, за да бъда по-изчерпателна, но нещата, които написах по-горе са правилата, които спазвам и, които превръщат белтъците в хубав гъст сняг.

И... воала :-)


четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Торта с маскарпоне мус и ягоди

Щом видях рецептата в блога на Ани Торта с маскарпоне мус и сладко от зелени смокини бях убедена, че ще я направя за специален повод. Грабна ме нежната визия. Не съм обаче по смокините и затова ги замених с ягоди.

За блатовете:
500 грама масло на стайна температура
2 ч. ч. кафява захар
4 яйца на стайна температура
2 с. л. мед
2 ½ ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. ч. прясно мляко
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Едно по едно се добавят яйцата и се бърка с миксер след всяко яйце до хомогенизиране. Слага се меда, прясното мляко и брашното, смесено с бакпулвера. Сместа се пече на 4 блата, в тавичка (24 см), покрита с хартия за печене на 180 градуса.

За крема:
500 г сирене Маскарпоне
200 мл. сладкарска сметана
1/2 ч. ч. кристална захар
2 ванилии
кората от един лимон
Сметаната се разбива с миксер. Добавя се захарта. След като са се смесили добре се добавят маскарпонето, ванилията и лимоновата кора. Оставя се да се охлади.

Отделно:
Сладко от ягоди за пълнеж между блатовете
1 натурален шоколад за рисунките

Върху подложката, на която ще бъде тортата се поставя тортен ринг. Може, ако имате ацетатна хартия, да сложите лента от нея от вътрешната страна на ринга. Това ще ви помогне при изваждането на тортата от ринга в последствие. Тортата се подрежда като най-отдолу се поставя блат, върху него се маже част от крема, върху крема тук-таме слага сладко от ягоди. Последният блат се измазва само крем. След това тортата се оставя в хладилник да стегне за 2 часа. Когато е стегнала добре ринга се отстранява, а тортата се измазва и от страни с останалия крем. Отново се оставя в хладилник.

За рисунъка отстрани на тортата и за пеперудите съм използвала около 100 грама черен шоколад. Шоколада е хубаво да е темпериран. Тъй като нямам термометър използвам съвета на Йоли - разтапям 2/3 от шоколада на водна баня, отдръпвам съда от котлона и добавям останалата 1/3 начупен на парчета и разбърквам докато те се разтопят напълно. Така шоколада е готов за работа.
Върху парчета хартия за печене нарисувах пеперуди, подгънах леко хартията и ги оставих да се стегнат.
Рисунъка отстрани на тортата направих като измерих с конец обиколката на тортата и нейната височина. Изрязва се лист хартия за печене с необходимите размери. С разтопения шоколад направих несиметрични цветя. Когато рисунъка е завършен много внимателно тортата се облепя с нарисуваната хартия, притиска се внимателно по цялата обиколка и се оставя в хладилник да стегне. След като шоколада е стегнал хартията се отлепя внимателно.
С част от крема се правят и малки розички, които се покриват с пресни ягоди.
В центъра на тортата има 3 малки розички и една цяла ягода за опора на пеперудите. Имайте предвид, че от топлината на ръцете шоколада се топи много лесно и трябва да действате бързо. Може да си помогнете с пинсета при поставянето, за да няма директен допир с ръце.











Вита торта Тофифи

Това е тортата, която направих за първия рожден ден на Лора. Сигурно половин година преди това гледах рецепти, идеи за украси, начини за изработка на фигурки :-D В крайна сметка избрах торта Тофифи по рецепта на Димитрана. Възхищавам се на майсторството й, при украсите на тортите. Тавичката, която използвах е малко по-голяма от дадените размери (моята е приблизително 37/36 см) и затова леко увеличих продуктите


За блата:
9 жълтъка
6 белтъка
120 гр. захар
100 гр. брашно
25 гр. пшеничено нишесте


Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците се разбиват с останалата половина от захарта докато побелеят. Брашното и нишестето се смесват. Към жълтъчната смес се прибавя от белтъчната и брашняната, като се редуват. Пека на 180 градуса в тавичка, постлана с хартия за печене. Готовото руло навивам с влажна кърпа. 

За пълнежа имах лешникова нуга, която си бях купила от Лидл, но в последните месеци не намирам такава. Прилича на Нутела, но е по-гъста като консистенция.

За пълнежа:
1 кутия карамелизирано кондензирано мляко (Дулсе де лече). Аз ползвам това. Като грамаж е 397 гр.
100 гр тъмен шоколад
100 мл течна неподсладена сметана
250 гр лешникова нуга

Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Когато е готова, към нея се добавя начупения шоколад. Оставя се да изстине и след това се разбива с миксер на крем. Крема се смесва с нугата и карамелизираното мляко. За предпочитане е това да стане с голяма лъжица или шпатула, защото при разбиване с миксер има риск крема да се втечни при смесването.

Блата се разрязва на равни ленти. Правила съм на 4 ленти, тогава тортата е по-висока, но с по-малък диаметър, а също и на 5 ленти (тогава е обратното). Всяка лента се намазва с част от крема и се завива изправена на руло. Готовата торта е пристяга с ринг и се оставя в хладилник на една нощ.

Бишкотите залепих с част от крема.

"Тревичката" е от:
1 кутия сирене Маскарпоне 250 грама
1/2 ч. ч. посладена сметана за разбиване
1/4 ч. ч. захар
1 ванилия и кората на 1/2 лимон

Сметаната се разбива със захарта. Постепенно се добавя маскарпонето, ванилията и кората от лимона.

Фигурките. Те бяха най-голямата борба :-D Направих опит за домашен фондан, като използвах рецепта за така наречената "руска мастика 2". При мен обаче не се получи добре. Самото тесто стана трудно за оформяне и тъй като нямам опит в това не мога да обясня защо. Все пак успяхме да направим фигурките. Казвам "успяхме", защото си имах помощница. Белият зайко го прави моята племеница, която също има интерес към кулинарията.

П.П. Част от снимките ги прави моята сестра.










Торта с дулсе де лече

Тази торта е една от първите торти на Йоли, които направих. Идеалният избор, ако искате да почерпите гостите си с много вкусна торта, но не разполагате с много време. Скоро реших да заменя сметаната с маскарпоне и резултата беше повече от чудесен. Вече май ще я правя само така :-) Ето и рецептата:


За блата:
3 яйца на стайна температура
150 гр  захар
180 гр смлени орехи (по желание леко запечени на сух тиган. Така са много по-ароматни)
20 гр галета*
1 ванилия

Орехите се смесват с галетата и ванилията. Белтъците се разбиват с половината от захарта на сняг. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата половина от захарта. Постепенно към жълтъците се добавят белтъчната и ореховата смес като се редуват. Важно е разбъркването да не е с миксер, а с голяма лъжица (ползвам една голяяяма дървена такава) или шпатула. В противен случай рискувате сместа да се втечни. Форма за торта (ако искате по-дебеличък блат нека формата да е 24 см. Лично на мен, за тази торта, така ми харесва повече) се покрива с хартия за печене. Сместта се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 20 минути. 

За крема:
1 консерва Дулсе де лече (397 гр)
1 ч. ч. сладкарска неподсладена сметана (или една кутия маскарпоне 500 гр.)
1 ванилия

Сметаната (маскарпонето) се разбива с миксер заедно с ванилията. Към нея/него се прибавя дулсе де лечето, което е предварително леко разбъркано с лъжица. Двата крема се смесват с помощта на шпатула.

За глазурата:
100 гр неподсладена сметана
100 гр натурален шоколад
20 гр масло (то придава лъскавина на глазурата. Ако нямате не е проблем)
Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Отмества се от котлона и се прибавят маслото и начупеният на дребно шоколад. Бърка се докато се получи гладък крем. Глазурата се оставя да се охлади леко.

Тортата се подрежда блат, крем и най-отгоре глазура. Отстрани се облепя по желание с ядки и сушени плодове.

Ако се случи, кремът ви да се втечни... няма страшно :-D:
Сложете блата и го пристигнете с тортен ринг. Пригответе пакетче желатин, според указанията на опаковката, сипете го в крема и разбъркайте. Изсипете крема върху блата. Оставете тортата в хладилник за няколко часа да стегне крема (най-добре за една нощ). Едва след като кремът е стегнал залейте с глазурата. Оставете отново да стегне и отстранете ринга. За да се "залепят" ядките и/или сушените плодове измажете леко тортата отстрани със сметана.

дин път вместо галета сложих оризово брашно, за да получа безглутенов блат. Получи се без проблем.

П.П. Снимките са правени от моята сестра.





Торта "Танита" с домашни трюфели

Освен рецептите за класическото тирамису започнах да срещам все повече рецепти на торти тирамису. Реших, че е крайно време да направя и аз :-)

Необходими продукти за блатовете:
5 яйца
1 белтък
125 грама захар
100 грама брашно
25 грама пшеничено нишесте

Яйцата трябва да са на стайна температура. Брашното и нишестето се смесват. Жълтъците и белтъците се разделят. Белтъците се разбиват на сняг с половината от захарта. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Постепенно към тях се добавят белтъците като е добре да се бърка с шпатула, а не с миксер. Последно се прибавят брашното и нишестето. Форма за торта с диаметър 26 см се застила с хартия за печене (стените също). За по-лесното отлепяне на готовия блат е по-добре хартията да бъде намазана допълнително с олио и посипана с брашно. Сместа се разделя на 2 и се изпича на 180 градуса. Ако ви е по-лесно може да я изпечете на един път и когато блатът е добре изстинал да го разрежете диагонално на две. 

За сиропиране:
Експериментирах с кафе Инка и вкусът много ми допадна. Вие може да сиропирате по ваш вкус.
В около 100 мл гореща вода добавих 1 с. л. инка, малко захар и 1 с. л. амарето.

За крема са ви необходими:
5 яйца (аз слагам 5 жълтъка и 4 белтъка, защото белтък е необходим за блатовете)
50 гр. захар 
500 гр. маскарпоне
1 бял шоколад
100 мл течна сметана (сладкарска)
½ кора от лимон
½ кора от портокал
От сметаната и белият шоколад правя бял ганаш - сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Когато това стане се отстранява от котлона в нея се слага начупения бял шоколад и се бърка до пълното му разтопяване. Сместа се оставя в хладилник да се охлади добре. Ганашът може да се приготви от предишния ден. 
Жълтъците се разбиват със захарта. Купата, в която са разбити се слага на водна баня и сместа се бърка с лъжица още известно време докато се сгъсти (5-10 минути). След като това стане съдът, в който са жълтъците се поставя в студена вода, за да се охлади добре. 
Белтъците се разбиват на сняг. 
Охладеният бял ганаш се разбива с миксер. Добавя се маскарпонето, кората от лимона и портокала. След това се прибавят жълтъците и се разбърква отново. Последно се прибавят разбитите белтъци. Белтъците се смесват с останалата смес с помощта на шпатула, защото в противен случай кремът може да се втечни.

Сглобяване на тортата:
На всеки блат тук таме с лъжичка се слага част от сиропа и се маже с крем. 

Най-отгоре наредих два вида домашни трюфели. И двата вида са направени в съотношение 1 част сметана към 2 части шоколад (например 100 мл. сметана и 200 гр. шоколад млечен или натурален). Опитът ми показа, че това съотношение е по-подходящо за натуралния шоколад, а за млечния би било по-удачно грамажът на шоколада да се увеличи още малко. 
Общата технология за приготвянето е: 
Сметаната се слага да се сгорещи, но не да заври. Когато това стане се отстранява от котлона в нея се слага начупения шоколад и се бърка до пълното му разтопяване. Ако желаете някакъв аромат (аз сложих кора от портокал) го добавете. Сместа се оставя в хладилник да се охлади добре - най-добре за 1 нощ. От добре охладената смес се правят топчета (трюфели) и отново се оставят в хладилник. Всеки охладен трюфел набождам с клечка за зъби, потапям в разтопен шоколад (в който може да има смлени ядки по ваш избор) и забождам на парче студиопор,  за да стегне.






сряда, 24 февруари 2016 г.

Морковена торта

Имам си сестра огроооооомен любител на моркови и джинджифил. Когато избирах каква торта да направя за рождения й ден Морковената торта на Йоли беше естествен избор :-) Промених малка част от продуктите според това, което имах вкъщи.
Снимките са правени от рожденичката :-)


За блатовете:
3 яйца на страйна температура
200 гр кристална захар
80 мл портокалов сок
200 гр ситно настъргани сурови моркови
80 мл олио
250 гр брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
50 гр изсушени червени боровинки
¼ ч.л сух джинджифил
1 ч. л. микс за меденки
1 ч.л. канела
кората на 1 портокал 
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Добавя се портокаловият сок, морковите и портокаловата кора. В отделна купа се смесват брашното, подправките, бакпулвера, содата и боровинките. Постепенно брашнената смес се прибавя към яйчената. По-добре е да се бърка с голяма лъжица, или шпатула, а не с миксер. Накрая се прибавя и олиото.
Тестото се изпича на 3 кори (с диаметър 26 см) на 180 градуса.

За крема:
800 гр натурално крема сирене
150 гр пудра захар
1 ванилия
200 г заквасена сметана (1 малка кофичка)
кората на 1 портокал
Крема сиренето се разбива заедно с пудрата захар и ванилията. Добавят се сметаната и кората на портокала.

Украсата:
 „Пясъкът” е от смлени бисквити и освен, че е част от украсата ми послужи и като изолатор между фондана и влажния крем.  Фигурките направих от готов фондан и ги подредих малко преди поднасянето на тортата.



неделя, 21 февруари 2016 г.

Палачинки

Всеки има любима рецепта за палачинки. Днес ще ви покажа моята. Преди няколко години попаднах на тази рецепта. Тъй като вкъщи сме палачинколюбители удвоих дозата и промених малко технологията за направата им. От тази, която ще напиша ми излизат приблизително 20 палачинки с диаметър около 24 см (мда, големи палачинки обичаме :-)) И така:

1 литър прясно мляко (когато млякото е по-нискомаслено например 1,5 % слагам целия литър. Когато е с по-висока масленост - 3%  и нагоре обичам да смесвам с вода в съотношение 700/300  мл мляко/вода. Така според мен са по-леки като вкус.)
6 големи яйца
500 гр. брашно
1/3 малко пакетче чисто масло (около 40 грама)
2 с .л. олио
4 щипки сол
2 с. л. пудра захар
2 прахчета ванилия

Маслото го разтопявам и смесвам с олиото. Към брашното добавям солта, захарта и ванилията. Яйцата разбивам с миксер. Добавям двата вида мазнина. Постепенно прибавям мляко и брашно, като ги редувам. Готовото тесто за палачинки се покрива с капак и се оставя на стайна температура за половин час. Когато е току що разбито ще ви се струва рядко, но не добавяйте още брашно, защото след като е минал престоя от половин час консистенцията вече е по-гъста и чудесна за пържене. Когато ги пържа винаги намазвам тигана с парче чисто масло, за да съм сигурна, че няма да залепнат.
Направете ги и... палачинка няма да остане :-)










четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Бисквитки за Лора

Както всяка майка и аз искам най-доброто за детето си. Когато Лора вече можеше да яде бисквити, с баща й прочетохме съдържанието сигурно на десетки опаковки детски бисквити, бисквити от "здравословните" щандове на магазините и какви ли не още видове. Хм, да ви кажа, че ми се изправи косата, сигурно няма да ви изненадам. Въпросът беше как да не изпадам от едната в другата крайност. Тогава попаднах на рецептата на Ирина Купенска за Най-вкусните овесени сладки. Направих ги спазвайки точно нейната рецепта (фините ядки ги смлях с чопър на трици), като пропуснах орехите, стафидите и канелата. Станаха мммммм.... В последствие използвах нейната рецепта за базисна и променях ту едно, ту друго. Слагала съм им и сушени кайсии. Всеки път бяха вкусни. Днес обаче искам да ви покажа последната промяна, която направих и според мен се получи добър резултат. Захарта намалих на половина, но ако вие обичате по-сладко я увеличете. Та така:

Овесено-пълнозърнести бисквитки


115 гр. меко масло
80 гр. кафява захар
1 яйце
100 гр. брашно
1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
60 гр. овесени трици 
60 гр. пълнозърнесто брашно
1 прахче ванилия

Маслото се разбива със захарта до побеляване. Прибавя се яйцето и се разбърква добре. Двата вида брашно, солта, содата, ванилията и триците се смесват в купа. Постепенно сухата смес се прибавя към маслената и се бърка добре с лъжица. Ирина препоръчва готовата смес, покрита с фолио за свежо съхранение, да постои в хладилник за 30-40 минути, защото това ще помогне сладките да станат кръглички, а не плоски. Следвам този съвет. От охладеното тесто правя топчета колкото малък орех и редя на разстояние върху хартия за печене в тавичката на фурната. Пека на 180 градуса 10-15 минути (като се позачервят крайчетата винаги ги пробвам и ги вадя). От тази доза ми излизат средно около 30-35 броя. Съхранявам бисквитките в метална кутия с капак.

Ами това е. Препоръчвам тези бисквитки, независимо дали ще изберете моя вариант или този на Ирина. Вкусни и бързи са. За мен бисквитките имат само един недостатък - хапваме ги и ние, та се налага да ги правя по-честичко :-D

сряда, 17 февруари 2016 г.

Новогодишен/Коледен пън ... в гората

Тази рецепта я имам от една прекрасна жена, която беше моя колежка.

За блата
6 яйца - на стайна температура!
120 гр. захар
120 гр. брашно
1 ванилия

За плънката
1 ч.ч. захар
100-200 гр. пр. мляко
1 ч.ч. смлени орехи
30 гр. галета
2-3 с.л. коняк

За глазурата
1 пак. чисто масло 125 гр.
1 ч.ч. пудра захар
около 100 гр. прясно мляко
2 жълтъка
1-2 с.л. какао

Приготвяне на:
Блата - Белтъците се разбиват на хубав гъст сняг. Постепенно към тях се добавя половината от захарта. Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата половина от захарта. Брашното и ванилията се смесват. Постепенно към жълтъчната смес се добавя на части от белтъчната смес и брашното като се редуват. Бърка се с лопатка, а не с миксер, защото в противен случай се губи въздуха от тестото. Тестото се пече в тавичка (аз използвах тавичка с приблизителни размери 37/36 см) покрита с хартия за печене на около 180 градуса до "суха клечка". Като се изпече се обръща върху намокрена с вода и изстискана добре бяла кухненска кърпа, навива се заедно с нея на руло и така стои 30 мин.
Плънката – захарта се карамелизира. В нея се добавя топлото прясно мляко и се бърка на тих огън докато се стопи карамелизираната захар. Маха се от огъня и се добавят орехите, галетата и коняка.
Глазурата – маслото и захарта се бият до побеляване. Добавя се прясното мляко, какаото и жълтъците.

Рулото се развива леко, маже се с крема и се намазва отгоре с глазурата.

За направата на ежко-бежковците и жълъдчетата използвах за база рецепта на бонбони тип Рафаело, която ми попадна в една от кулинарните групи във Фейсбук, в които членувам:

1 пакетче крема сирене 125 гр
1 пакет обикновени бисквити (излолзвах "Роден край с масло")
половин чаша пудра захар
1 ванилия
Бисквитите се натрошават на трохи с чопър. Смесват се с крема сиренето, захарта и ванилията. Омесва се като тесто. Готовите ежко-бежковци и жълъдчета топя в разстопен шоколад и смлени орехи.

За гъбките използвах рецептата на Йоли за Канелените целувки:

2 белтъка на стайна температура
150 гр. пудра захар
ванилия
Белтъците се разбиват на сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъците). Постепенно се прибавя пудрата захар смесена с ванилията. Шприцоват се целувки с желаната големина върху тавичка, постлана с хартия за печене. Пекат се на ниска температура 80-100 градуса. Време за печене не посочвам, тъй като това зависи от големината на целувките. Тези, които правих аз бяха малки (не по-големи от 2-2,5 см.) и ми отне около 1 час.

Слепих капачетата и пънчетата на гъбките с малко мармалад какъвто имах под ръка.

Елхичките са от фунийки за сладолед потопени в любимата ми белтъчна глазура и кокосови стърготини.






Медена торта с пеперуди

Това е една от тортите, които съм правила с най-голяма любов! Първата торта за моята дъщеричка. През есента на 2014 г. станах майка за първи път. Роди се най-голямото слънце в живота ми - Лора. Исках да спазя традицията и за навършване на 40 дни от нейното раждане поканих мои близки жени. Тортата, която избрах да направя е Медена торта на Йоли 
Спазих почти рецептата на Йоли с малки изключения. И така:


За блатовете:
2 яйца
1 ч. ч. захар
4 с. л. течен мед
5 с. л. течно масло
1 ч. л. сода за хляб
подправки по избор (аз използвах канела)

брашно за омесване на меко и лепкаво тесто

Яйцата, захарта, меда, маслото и подправките се разбъркват добре. Добавя се брашното и се омесва тесто. Тестото се слага в хладилник да стегне добре (около 3 часа). Готовото тесто разделих на 4 топки. Всяка топка разточих на кора с приблизителен размер 24-26 см. За да се получи идеален кръг използвах дъното на тавичка за да очертая точен кръг, а изрезките от 4-те кори събрах и използвах за направата на меденки с формата на пеперудки и сърчица. Изпекох корите върху хартия за печене във фурна на 180 градуса.

За крема:
1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с. л. захар
8 с. л. брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия

1/2 ч. ч. течна сладкарска сметана 

От всички продукти (без сметаната) се сварява крем и се оставя да изстине добре. За да не хваща коричка крема, докато изстива, използвам съвета на Рудолф - поставям върху самия крем фолио за свежо съхранение. Хитринката работи безотказно :-)  След като кремът е напълно изстинал се разбърква с миксер с предварително разбитата на сняг сметана.


За глазурата на пеперудките и сърчицата използвах любимата си глазура от:
1 белтък
1 с. л. лимонов сок
100 г пудра захар (пресят  поне два пъти)
Белтъците и лимоновият сок се разбиват с миксер на ниски обороти. Когато пяната от белтъците започне да побелява, лъжица по лъжица, се добавя и пудрата захар. Оцветява се пожелание.
Сърцата и пеперудките са направени с помощта на тези "моливчета" и перлички. 




четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Торта "Животински работи"


Представям ви „Животински работи”, или как рецептата за Шоколадови къпкейкс с шоколадов крем на Ирина Купенска се превърна в торта :-)


Имам си изключително талантлива племеница, която се занимава с батик. На 01.04.2015 г. беше първата й самостоятелна изложба, озаглавена "Животински работи". По този повод мислех да й направя мъфини. Поводът обаче ми се стори по-специален и така реших да й направя торта. Избрах рецептата на Ирина заради силно шоколадовия вкус и убедеността ми, че ще бъде вкусно. И така:

Продукти за блатовете:
35 г какао
60 мл вряла вода
175 г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115 г меко масло
175 г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80 г заквасена сметана

Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес. Сместта се оставя да се охлади.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера, содата и солта.
Маслото и захарта се разбиват с миксер за около 5 минути за да се получи светла кремообразна смес. Едно по едно се добавят яйцата и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията и се прибавя какаовата смес.
Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.
Сместа изпекох на 180 градуса на 3 блата с размер 24 см. Блатовете стават дебелички, затова си мисля, че и на 26 сантиметра биха се получили добри резултати.

Продукти за крема:
200 г черен шоколад
175 г крема сирене, на стайна температура
125 г меко масло
200 г пудра захар
50 г какао
300 г заквасена сметана
Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда добре. Крема сиренето и маслото се разбиват отделно. Към тях се добавят пудрата захар, какаото се разбърква. Накрая се добавят вече охладеният шоколад и заквасената сметана.







Торта "Веселушковците"


Тортите!!!

Тортите са моята най-голяма слабост – да ги приготвям и да ги хапвам :-D Реших първата рецепта на торта, която публикувам да е торта, в която съчетах рецепти на две дами, които много харесвам и съм приготвяла много от техните рецепти – Йоли и Ани Шакарян. Приготвих тортата за първия Първи юни на моята дъщеричка и я нарекох „Веселушковците”.


Блатовете взаимствах от „Медената торта” на Йоли

2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (за тази торта използвах микс за меденки)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто

Яйцата и захарта се разбъркват добре. Добавят се меда, маслото, содата и подправките. Последно се добавя брашното. Тестото се поставя в хладилник за 2-3 часа докато стегне добре. След като е стегнало добре се разделя на 6 топки  и всяка топка от тях се разточва с размер 20 см, или ако искате по-тънички блатове както обичам аз – 24 см. Корите се пекат върху хартия за печене на 180 градуса до порозовяване. Ако не сте могли да направите правилни кръгове, докато са още топли можете да ги изрежете с остър нож по шаблон (аз ползвам капака на една тенджера :-) ). Важно е да са топли, защото тогава са меки, а при изстиването се втвърдяват и рискувате да се начупят. Изрезките може да си ги хапнете, или смелите в блендер и да ги ползвате на облепите тортата отвън.


Кремчето е от Френска селска торта на Ани

1 л. цедено кисело мляко
1/2 ч.ч. кристална захар
кората от един лимон
2 с.л. лимонов сок
70 мл сладкарска сметана
2 ванилии

Киселото мляко и захарта се разбиват. Добавя се лимоновата кора,  сока  и ванилиите. Сметаната се разбива в отделна купа и се смества внимателно с млякото като се бърка с шпатула.
Тортата се подрежда блат, крем и сладко каквото обичате :-) (за тази ползвах сладко от ягоди). 








сряда, 10 февруари 2016 г.

Бита пита

Тъй като днес се меси питка за здраве, втората рецепта е за бита пита, която рецепта имам от майка ми:



Продукти:
3 яйца (2-те и белтъка на третото се слагат в тестото)
1 кубче прясна мая
1 ½ ч.ч. топличко прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
Брашно около 1 кг.
Масло/мас/олио – за намазване между корите

Маята заедно със захарта се разтваря в прясното мляко и се оставя за 10-15 минути да втаса. Яйцата се разбиват и към тях се добавя сместа с маята, солта и брашното. След като се омеси тестото се удря 50 пъти в масата и отново се оставя да втаса. Оформя се по различни начини. тъй като правих тази питка за прощъпулника на моята дъщеричка, този, който аз направих е по идея от интернет. Тестото е разделено на 4 топки, като едната е по-малка от останалите. Трите се точат с големината на тавичката. Нареждат се една върху друга като между тях се маже с мазнина по избор. Реже се на 8, но не от край до край и отрязаната част се обръща. От четвъртата част от тестото се поставя центъра на питката Когато е оформена питката отново втасва, намазва се с отделения жълтък и се пече.



Първата рецепта на "Трохичка не остана"

Много се чудих каква да бъде първата рецепта, която да публикувам и тъй като днес е Свети Харалампий и според народните вярвания той е покровител на пчеларите, реших това да е рецепта за меденки. Рецептата я имам от моята майка. 


МЕДЕНКИ

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 яйца
3 с.л. мед
2 равни ч.л. хл. сода
½ пакетче канела и 2 ванилии (или други подправки за меденки, каквито обичате)
Брашно около 800 г + допълнително за доомесване ако се наложи*.

*Актуализация на 10.12.2019 г. С времето забелязах, че от 1 кг брашно /както я бях писала досега/ в тези меденки почти винаги остава. Затова намалих количеството първоначално на 800 г. и ако се наложи пресявам още докато сместа стане нелепнеща.

Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се меда и олиото. В малка част от брашното се разбъркват содата и подправките, след което се добавят в горната смес.
Омесва се не много твърдо тесто. Точи се и се реже с формички пожелание.
Пече върху хартия за печене се на 170 градуса.
Меденките може да се слепят със сладко. Така омекват много бързо.

Тези, които са на снимката съм ги правила за Коледа и са нарисувани с глазура от:

1 белтък 
1 с. л. лимонов сок 
100 г пудра захар (пресята  поне два пъти)
Белтъците и лимоновият сок се разбиват с миксер на ниски обороти. Когато пяната от белтъците започне да побелява, лъжица по лъжица, се добавя и пудрата захар. Оцветява се пожелание.