четвъртък, 30 юни 2016 г.

Танимису

Какво се получава, когато Станислава прави тирамису, но не спазва всичките му правила - амииии...Танимису :-D
Много харесвам крема за Торта Танита, но този път исках да опитам друг вариант на крем и друг аромат - този на лайма.


Промених малко рецепта на Ирина Купенска и се получи това:

Продукти:
5 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 кутия маскарпоне от 500 гр.
1 малка сметана от 200 мл (ползвах млечна)
кората и сокът на 1 1/2 лайма
2 ванилии

1 голям пакет бишкоти за тирамису

За напояване на бишкотите:
около 150 мл кафе*
1 с.л. амарето

* Не пия силно кафе, не ми понася и затова го варя в джезве, добавям амарето, оставям го да постои известно време и го прецеждам преди употреба.

Жълтъците се разбиват на водна баня заедно със захарта докато побелеят и се сгъстят. Купата, в която са били се поставя в по-голяма купа, пълна със студена вода и кремът се бърка докато се охлади.
Маскарпонето се разбива с миксер. Добавят се сокът и кората на лайма, ванилиите. Постепенно се прибавя охладеният жълтъчен крем. Разбива се добре.
Сметаната се разбива на сняг (ако ползвате млечна я съхранявайте до последно в хладилник. Така ще я разбиете по-лесно на сняг). Постепенно се прибавя към останалата смес. Бърка се с лопатка (не ползвайте миксер), докато двата крема се смесят добре.

В подноса за сервиране се поставя тортен ринг. Диаметърът трябва да е около 22-24 см (аз избрах 22 см.). Отрежете основата на няколко бишкоти и ги наредете в кръга. Аз не ги напоявам, за да съм сигурна, че тортата ще запази своята форма.
На дъното на подноса наредете бишкоти напоени с кафе и амарето. Моето предпочитание е да не ги напоявам цели, а до половината. Ако желаете да са целите напоени увеличете количеството кафе. Изсипете 1/3 от крема. Следват отново ред бишкоти и крем. Най-отгоре се завършва с крем.
Оставете сладкиша за 1 нощ в хладилника без да премахвате ринга. На следващият ден освободете от ринга и украсете по желание.





понеделник, 27 юни 2016 г.

Торта Вишнева Ривиера

Това може би ще бъде една малко по-дълга публикация. Публикация, съдържаща и личен елемент, и разбира се - рецепта :-)
Когато публикувах рецептата за Еклери Тандем бях писала, че ще направя публикация за тортите, които сме правили с племенницата ми - Димана.
Реших, че рожденият й ден е най-подходящият момент. На 26.06.2016 г. тя навърши 15 г. Имам чувството, че е било вчера, когато я видях за пръв път, а ето, че пред мен стои младо, умно и талантливо момиче.
Тя, също като мен обича да прави сладки неща и един от най-хубавите ми моменти е, когато иска двете заедно да майсторим нещо.
За 15-тия си рожден ден, като един истински любител на шоколада, Диманка избра да направим Торта Ривиера на Йоли. Преди време съм я правила в оригинал и смело мога да кажа, че за шоколадова торта - тази ми е фаворит! Този път обаче, рожденничката пожела вместо лимонов пласт да направим пласт с вишни. Разбира се, че ще направим :-)



Ще опиша подробно не само стъпките за блатовете и крема, но и какво сме вложили в украсата, за да може всеки, по негово желание да повтори резултата. Ще опиша и последователността, в която, според мен, е най-малко енергоемко да се направи тортата. Приготвянето й отнема време. Баба ми Станка, по майчина линия, която беше беломорка, щеше да каже, че тортата е "орашмак" :-), т.е. трудоемка. Резултатът обаче си заслужава и вкусът ще бъде оценен подобаващо от всеки любител на шоколадовите торти :-)
Да започваме:

Продукти за блатовете:
190 гр меко масло
90 гр пудра захар
1 с.л. какао
2 яйца на стайна температура
5 жълтъка на стайна температура
225 гр стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка (на стайна температура), разбити на сняг със 125 гр захар
2 прахчета ванилия

Продукти за шоколадовия мус:
70 гр захар
3 жълтъка
1 яйце
1 ванилия
170 гр стопен на водна баня натурален шоколад
240 мл пълномаслена сладкарска течна сметана (ползвах "Президент")

Продукти за пласта с бял шоколадов мус* и вишни:
1 чаена лъжица желатин
2 супени лъжици вода
200 гр бял шоколад натрошен на дребни парчета
100 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл животинска сметана (ползвах "Президент")
* Рецептата е на Ирина Купенска

Отделно:
Около 1 ч.ч. почистени от костилките вишни
Захар на вкус
1 ч.л. Захар с аромат ром на д-р Йоткер
малко вода

Продукти за украса:
Тъмен ганаш, приготвен от 100 мл сметана, 100 гр. натурален шоколад и малко краве масло (то придава блясък)
Ситно смлени, запечени на сух тиган орехи, смесени с малко какао
Сметана за розичките
Захаросани череши
Листа прясна мента

Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ.


ПРИГОТВЯНЕ:

Пласт от бял мус и вишни:
Задушете за кратко вишните, захарта, захарта с ром и малко вода. Оставете ги да се охладят.
Накиснете желатина с водата за 5-6 минути да набъбне. Сложете млякото да се сгорещи. Отстранете го от котлона и сипете желатина в него. Разбъркайте да се разтопи. Изсипете млякото при белият шоколад и бъркайте докато шоколада се разтопи. Оставете сместа да се охлади леко.
Разбийте сметаната до меки върхове. Прибавете я на няколко пъти към шоколада. Бъркайте бавно с помощта на лопатка. Не ползвайте миксер!
В кръгла тавичка, с диаметър по-малък от тортата (моята беше 19 см.), постелете фолио за свежо съхранение така че да покрие целият й обем (дъно и стени). Оставете достатъчно от фолиото отстрани, за да може да покриете муса и отгоре. Изсипете муса. Напускайте небрежно навсякъде задушените вишни. Завийте и отгоре с фолио и оставете в камерата на хладилника. Докато приготвите останалите компоненти на тортата мусът ще се е стегнал.

На блатовете:
Разбийте маслото с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Постепенно прибавете едно по едно яйцата и жълтъците. Добавете какаото и разтопеният шоколад.
Разбийте белтъците със захарта (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Добавете ги постепенно, като разбърквате с лопатка към останалата смес.
Изпечете сместа в тавички, застлани с хартия за печене, на 3 отделни блата с диаметър 24 см., в предварително загрята на 170 градуса фурна (в моята фурна ми отне около 15-20 мин на блат). При печене блатовете се издигат почти двойно, но след охлаждане спадат. Изпечени отгоре са леко сухи, но вътре са нежни като гъбка.

На шоко муса:
Разбийте на водна баня (не допускайте водата да завира) жълтъците, яйцето и захарта на гъст крем. Махнете от котлона и продължете да разбивате докато сместа се охлади напълно. Към яйчната смес прибавете стопения шоколад. Разбийте сметаната на сняг. Внимателно я прибавете към останалата смес като бъркате с лопатка. 
Ако мусът ви се стори леко течен, оставете го в хладилник да стегне преди да продължите.

Сглобяване на тортата:
Поставете първият блат и го намажете с част от шоколадовия мус. 
Извадете замръзналият бял мус, отстранете фолиото и го поставете отгоре. 
Отново намажете малко шоко мус.
Поставете вторият блат.
Намажете шоко мус.
Поставете последният трети блат. Намажете отгоре и отстрани с шоко мус. Не е нужно пластът да бъде дебел.

Украса:
Облепете тортата отстрани със смлени орехи смесени с малко какао.
За тъмният ганаш загрейте сметаната. Изсипете я при натрошеният на дребно натурален шоколад. Прибавете маслото и разбъркайте до еднородна смес. Оставете ганашът леко да се охлади и залейте тортата.* Оставете да се разтече свободно.


* Препоръчвам тортата да е леко охладена в хладилника преди заливането.

Отгоре направете сметанови розички, наредете листенца мента и захаросани череши. Розичките могат да са от разбита на много твърд сняг сметана, което се получава от растителна сметана. Но можете да ги направите и като мен - смесих равни части бял шоколад и сметана, направих ганаш, който след като се охлади много добре, разбих с миксер и смесих с 1 голяма лъжица безсолно крем сирене.


И още две снимки, които имам благодарение на моята сестра, от която се уча да снимам.





Вместо край искам да споделя общите ни творения с Диманка:

Торта с праскови, бял шоколад и маскарпоне. Наш прочит на рецепта на Зорница-Пица

Египетска торта, базирана на рецептата на Ginger cookies с домашно правени бонбони.

Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска с домашно приготвени целувки.

Карамелено-лешникова торта на Йоли с барбарони, почти всички направени от Диманка

Торта Фантазия на Йоли, в чиято направа имам минимална намеса (залях с глазура и наредих малини)

И накрая - хубавата рожденничка заедно с моята малка дъщеричка. Снимката е правена също от моята сестра.





сряда, 22 юни 2016 г.

Палачинки с копър и сирене

След рецептата за любимите палачинки имах съмнения, че ще харесам друга рецепта. Да, но не съм била права. Тези палачинки успешно се намърдаха в раздел "Любими" :-) Рецептата е отново от руски сайт. Плътни са като катмите, но до колкото съм запозната катмите се различават от палачинките по това, че са с мая, затова превеждам "блины" като палачинки. Снощи, докато Борко си хапваше сладко-сладко от палачинките ми съобщи "Продължавай да гледаш още руски рецепти" :-D 
Направих двойна доза от оригиналната рецепта. Пропуснах да преброя с точност колко палачинки се получиха, но бяха приблизително 15 с диаметър 19 см.


Продукти:
3 ч. ч. прясно мляко
4 яйца
2 ч. ч. брашно
1 бакпулвер
1 с.л. захар
1 с.л. сол*
4 с. л. олио
300 гр. сирене
копър на вкус**

*Ако сиренето е солено може да сложите и по-малко
** Сложих около 2 с.л. копър
Чаената чаша е с вместимост 250 мл

Яйцата се разбиват добре. Добавя се олиото. Бакпулвера, солта и захарта се смесват с брашното. Постепенно към яйцата се добавят млякото и брашното като се редуват. Прибавя се копърът. Сиренето се натрошава на дребно и се прибавя към сместа. 
Тиганът, в който ще се пържат палачинките се загрява на силна степен, а при самото пържене се оставя на средна степен (при мен е на 4 от 6 степени). Не пропускайте да намазвате с мазнина тигана преди да сипвате от сместа.
Всяка палачинка, щом се опържи, отгоре се намазва с масло.

Източник на рецептата тук





понеделник, 20 юни 2016 г.

Сладкиш с извара и нектарини

Нещо вкусно, нещо лятно.
Обичам да разглеждам руските сайтове с рецепти. Прави ми впечатление, че в техните сладкиши много се използва извара. Аз не съм я ползвала често по този начин и затова избрах една руска рецепта за "Пирог с творогом и абрикосами" :-) Кайсии нямах, но имах нектарини :-)



Продукти за тестото:
100 гр. захар 
150 гр. меко краве масло
3 яйца на стайна температура
1 бакпулвер
около 400 гр. брашно
1 ванилия

Продукти за пълнежа:
500 гр. безсолна извара
100 гр. крема сирене*
3 яйца на стайна температура
180 гр. захар
50 гр. царевично нишесте (или пшенично)
200 мл сладкарска сметана**
3 по-големи нектарини 
1 ванилия
сокът и кората на 1/2 лимон

* Оригиналната рецепта е с 600 гр. извара, но тъй като нямах добавих 100 гр. крем сирене.
** Ползвах млечна

Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ.

Приготвяне на тестото:
Маслото се разбива със захарта. Едно по едно се добавят яйцата като се разбърква за кратко след всяко яйце. Добавят се бакпулвера и ванилията разбъркани с малко брашно. Постепенно се добавя и останалото брашно и се замесва тесто. Готовото тесто е добре да се увие във фолио и да се остави в хладилник, за да стегне леко. Така се работи по-лесно с него.

Приготвяне на пълнежа:
Изварата, крема сиренето и захарта се разбиват добре. Добавят се ванилията и лимоновата кора+сокът, а след тях - яйцата като се разбива за кратко между всяко яйце. Прибавя се нишестето и се разбърква добре. Сметаната се разбива с миксер до меки върхове* и постепенно се прибавя към сместа като смесването става с помощта на шпатула.

*Ако ползвате млечна сметана я дръжте до последно в хладилника, защото добре охладена се разбива по-добре. 

Сглобяване на сладкиша:
Тавичка с откопчаващо се дъно с диаметър 26 см. се застила с хартия за печене (вижте тук една хитринка). Стените се намасляват с масло (ако желаете поставете хартия и там). Тестото се разточва с дебелина около 0,5 см. и се разпределя по дъното и стените на формата (ако ви е трудно да го направите погледнете тук). Надупчете тук-таме тестото с вилица.
Нектарините се нарязват на осминки. Парченцата се нареждат едно до друго. Пълнежът се изсипва върху нектарините и се заравнява.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 мин. Сервира се след като е охладен добре.
Моят съвет е да го пренесете от тавичката, в която е опечен в подноса, в който ще го сервирате едва след като сладкишът е престоял една нощ в хладилник. Тогава е стегнал добре и няма да имате проблем. Аз избързах и имаше опасност сладкишът да се разпадне на парчета. 

Източник на рецептата тук.


Маслено тесто, разпределено в тавичка - лесно е!

Знаете вече, обичам хитринките и това е :-)
Опитвах се да си спомня тази от кое предаване, което гледах беше, но не можах. Беше или при Йоли, или при Рудолф. Гледам ги и двамата. Харесвам и двамата. Уча се и от двамата.
Понякога се налага да се разпредели маслено тесто по формата на тавичката за печене. И тогава настава една - точиш, прехвърляш с точилката, то се къса, неравно е от горе, дипли се отстрани....
Ето какво ще ви предложа:
Разточете необходимото ви тесто за дъното на тавичката, изрежете го с ножче по съответният размер и го поставете във формата. Тестото, което ви е необходимо за стените на формата разделете на две приблизително еднакви части. Направете "фитили" от двете парчета тесто и ги поставете по долния ръб на тавичката.
Разбира се, ако ви е по-лесно направете един фитил, но според мен два по-къси са по-лесни за пренасяне.


Прилепете леко двете части с помощта на пръстите си.

И сега идва лесната част - с помощта на пръстите на ръцете си "разплескайте" фитилите по стените на тавичката.

Готово :-)





четвъртък, 16 юни 2016 г.

Бирени гевречета Pivní preclíky

На 4-ти юни имах огромното удоволствие да присъствам на Второто издание на Годишни награди за кулинарни блогове за 2015 г. на Блоговодител с домакини Метро България. Изключително приятно е чувството човек да се запознава с нови хора, които споделят неговите интереси.


Реших и да отговоря на едно предизвикателство от шеф Юри Велев, което получихме там. Не съм със състезателен характер, но идеята да опитам нещо ново не ми даваше мира :-) Признавам си и, че рядко пия алкохол какъвто и да е той, но в кулинарията го използвам, за да обогати аромата на това, което приготвям.
Тъй като тези седмици Европа е футбол, а предизвикателството беше рецепта с бира Stolichno Bock, реших да съчетая моят интерес към тестените произведения с рецепта на нещо, подходящо за "гризкане" пред телевизора.


Лично свързана съм с Чехия, една от страните известни със своята бира и затова избрах рецептата за Pivní preclíky.

Продукти:
400 гр. брашно
100 гр. мазнина (аз сложих мас)
220 мл хладка бира - светло Stolichno Pale Bock
1 жълтък
1 пак. суха мая
1 ч. л. захар
1 ч.л. сол

За намазване отгоре:
1 жълтък
малко бира
сусам/маково семе/ленено семе - по избор

Две супени лъжици брашно, захарта и малко от бирата (толкова, че да стане кашичка) се смесват в купа. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя за 15-20 мин. на топличко, за да втаса. Жълтъкът, маста и останалата бира се смесват. Добавя се втасалата мая. Последно се прибавя брашното, смесено със солта.  Омесва се меко тесто. Готовото тесто се покрива със стреч фолио (може да го покриете и с кърпа) и се оставя на топло да втаса за около 40-50 мин. От втасалото тесто се късат малки топчета, разтеглят се на фитил (с дебелина около 1 см и с дължина толкова се да може да се усуче около 2 пръста) и се правят малки гевречета*. Гевречетата се намазват със смесените жълтък и бира, поръсват се със сусама/маковото семе/лененото семе и се нареждат в тавичка, постлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на около 180 градуса докато станат златисти на цвят.


* Половината от тестото реших да направя на мини кифлички. За целта разделих половината тесто още на 2, разточих кръгла кора с дебелина около 2-3 мм, намазах я с малко олио, нарязах я на 12 парченца. Всяко парченце навих като кифличка. 




понеделник, 13 юни 2016 г.

Запеканка с картофи, моцарела и заквасена сметана

Не зная как е за вас, но колкото и да обичам да готвя летните температури ме "гонят" от кухнята. Затова си търся рецепти, които да са едновременно бързи за приготвяне, неизискващи постоянно наблюдение и разбира се - да са вкусни :-). За мен, тази запеканка, отговаря напълно на това, което търся :-)


Продукти:
1-1,2 кг. картофи
1 кофичка заквасена сметана (400 гр.)
2 топки от 125 гр. моцарела (или същото количество кашкавал)
краве масло около 100 гр.
олио  около 50 мл.
сол 
копър

Картофите се обелват и нарязват на парчета. В тавичка се сипва олиото и се нарязва краве масло на малки парченца. Отгоре се разпределят картофите. Налива се малко вода (аз сложих приблизително 150 мл.). Картофите се посоляват и запичат до готовност. 
Моцарелата се настъргва на едро ренде и се разбърква със заквасената сметана и копъра. Разпределя се върху запечените картофи и тавичката отново се връща във фурната, докато запеканката придобие златист загар.
Това е :-) Количеството мазнина е приблизително. Ако обичате по-мазно, или по-постно го променете, но не пропускайте да сложите макар и малко краве масло. То придава чудесен аромат и от запеканката и картофче няма да остане :-)

Идеята за рецептата е взаимствана от книгата на Невяна Кънчева "Готварските техники и умения".


събота, 11 юни 2016 г.

Спаначена супа

За тези, които обичат да готвят и са любители на такъв тип супи рецептата ще е позната. Но идеята на моята "Трохичка..." е тя да бъде от полза и за тези, които може би за пръв път ще готвят и нямат достатъчно опит. А да, и друго има - това е моята рецептурна книжка, която ще оставя на Лора :-) И затова:

 

Продукти: 
250 гр. спанак
1 глава лук (ако имате зелен лук, още по-добре :-)) - нарязан на ситно
1/2 каф. ч. ориз
джоджен
червен пипер
сол
олио
1 с.л. брашно
1 яйце
2-3 с. л. кисело мляко

Спанакът се измива и нарязва. Задушава се заедно с лука в половин черпак олио. Добавят се подправките. Долива се около 1,5-2 л. гореща вода и когато тя заври се прибавя изчистеният и измит ориз. Супата е готова за застройка, когато оризът се свари. Застройката се прави от добре разбитите яйце, брашно и кисело мляко.
Накрая една хитринка, която зная от майка. За да съм сигурна, че застройката няма да се пресече не слагам капак върху тенджерата, докато супата е гореща. Правя това едва след като изстине добре.



Добавка към 23.11.2016 г. - защо супата е с етикет "Ало, мамо" можете да прочетете тук

Още една хитринка за изрязване на хартия за печене

Много обичам, когато гледам кулинарни предавания да научавам различни "хитринки". Затова днес искам да ви споделя една, която аз лично много харесах. Това е просто още един начин да измерите точен размер на хартията за печене. Видях го в едно от предаванията на Джейми Оливър. Фен съм му, нали знаете :-)

И така:

1. Изрежете квадратно парче, което да е приблизително колкото дъното на тавичката, чийто размер ви трябва.



2. Сгънете го на две по диагонал, после на четири и така, докато стане малка "ракетка".


3. Намерете къде е приблизително центъра на тавичката.


4. Отрежете излишната част.


5. Разгънете. Готово :-)






сряда, 8 юни 2016 г.

Най-вкусното ароматно хлебче

Има вкусове, които ти стават любими от първата хапка. Този хляб е точно такъв.


Още когато попаднах на базовата рецепта в блога на Йоана подозирах, че ще е много сполучлив. Правила съм го вече няколко пъти и искам да споделя плюсовете и минусите му:
- плюсове:
   - не изисква много продукти;
   - не изисква дъъъълго месене;
   - много, много, много е вкусен :-);
- минуси:
   - трябва да се предвиди достатъчно време, защото втасва три пъти;
   - СВЪРШВА ЗА ОТРИЦАТЕЛНО ВРЕМЕ :-D

Продукти за тестото:
1 пакетче суха мая за хляб
1 ч.л. захар
300 мл топла вода
1 ч.л. сол
половин килограм брашно (приблизително)

"Ароматни" продукти:
1 с.л. пресен босилек
1 с.л. пресен риган
4 скилидки чесън
1/3 малко пакетче краве масло (около 40 гр.)

Маята, захарта, водата и 200 грама брашно се смесват. Разбъркват се добре. Купата, в която са разбъркани се покрива със стреч фолио и се оставя за около 20 мин. да втаса. Когато сместа е втасала се прибавя останалото брашно, смесено със солта. Омесва се нелепнещо тесто, което се намазва с мазнина, покрива се отново със стреч фолио (аз слагам и една кърпа отгоре) и се оставя да втаса.
Малко преди да продължите с разточването на тестото може да си приготвите ароматната смес - смесете билките, пресованият чесън и разстопеното краве масло.
Втасалото тесто се поставя върху набрашнен плот. Разточва се на правоъгълна кора (при мен е около 40/20 см). Размерът на самата кора според мен не е водеща тук, а по-скоро дебелината на тестото - добре е да е малко повече от 0,5 см.
Върху разточеното тесто се разпределя равномерно ароматната смес и по широчината се нарязват 6 еднакви ленти, които се поставят една върху друга.




Така подредените ленти се нарязват отново на 6 еднакви парчета, които се подреждат изправени едно до друго в намаслена с олио дълга тавичка. 


Хлебчето се покрива отново със стреч фолио и се оставя да втаса.
Втасалото хлебче се пече в загрята на 220 градуса фурна първоначално около 10 мин., след което фурната се намалява на 190 градуса до неговото доизпичане. След изпичане е добре да се извади от тавичката и да се постави върху решетка, докато изстине.



Правила съм хлебчето и със сухи подправки. Пак е много вкусно, но пресните дават един аромат, който не може да се замени. Затова ви препоръчвам да го направите с пресни.


сряда, 1 юни 2016 г.

Торта "Лора"

Честит празник, обич моя! Искам да растеш щастлива, сред щастливи хора! Искам, връщаш ли се назад в детските си години, винаги в главичката ти да изникват спомени за слънце, смях, феи, еднорози, безброй цветя!


Исках тортата, която ще направя за празника на Лора да е семпла, бяла и единствените цветове да са от плодове. А да, и да е от продукти, които мога да й дам под формата на парче торта :-) Много харесвам и тортата й от миналата година.
В дните с летни температури избрах да направя торта, на която се пекат само блатовете.

Продукти за блатовете:
5 яйца на стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
65 гр. краве масло*
1 бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
2 ванилии
кората на 1 лимон

Чаената чаша е с вместимост 250 мл.

*65 гр. краве масло е около 1/2 пакетче краве масло (от малките). Можете да замените маслото с олио. Тогава, когато ви изстинат блатовете, ще бъдат една идея по-меки, защото, както знаете след като изстине кравето масло се втвърдява.

Разбийте яйцата със захарта много добре докато удвоят, утроят обема си. Добавете маслото, киселото мляко, лимона и накрая брашното със смесените в него бакпулвер и ванилии. Сместа я изпечете на 3 блата в застлани с хартия форми в предварително загрята на 180 градуса фурна. 
Диаметърът на формата, която ползвах аз е 26 см.


Продукти за крема:
400 гр. крема сирене на стайна температура
250-300 гр. заквасена сметана
1 кутия подсладено кондензирано мляко
1 ванилия
кората на 1 лимон

Разбийте крема сиренето и кондензираното мляко с миксер на ниска скорост, само докато се смесят. Добавете ванилията и лимоновата кора. Прибавете заквасената сметана, като разбъркате с помощта на шпатула, за да не се втечни прекалено много крема.


Подреждането на тортата е стандартно с редуване на блат и крем. Имайте предвид, че крема е сравнително течен в началото (затова препоръчвам ползването на ринг), но след престой в хладилник за 1 нощ се сгъстява.

Много харесвам торти от типа "голи" и затова реших тази да я направя по този начин. В подноса за сервиране поставете блат и го пристегнете с тортен ринг, добавете крем и редувайте, докато продуктите свършат. Оставете торта да престои за 1 нощ в хладилник. На следващият ден прокарайте тънък остър нож по вътрешната страна на ринга и го премахнете.

Украсата е от 50 гр. бял шоколад и ягоди, изрязани с помощта на малка формичка :-)


Това е! Харесвам си тортичката, защото е от този вид торти - с повод и без повод. Надявам се да допадне и на вас :-)


Защо има двама мишоци ли? Може би се досещате - любимият герой на Лора :-) Песента за Мики Маус е най-слушаното "парче" вкъщи :-D