понеделник, 27 юни 2016 г.

Торта Вишнева Ривиера

Това може би ще бъде една малко по-дълга публикация. Публикация, съдържаща и личен елемент, и разбира се - рецепта :-)
Когато публикувах рецептата за Еклери Тандем бях писала, че ще направя публикация за тортите, които сме правили с племенницата ми - Димана.
Реших, че рожденият й ден е най-подходящият момент. На 26.06.2016 г. тя навърши 15 г. Имам чувството, че е било вчера, когато я видях за пръв път, а ето, че пред мен стои младо, умно и талантливо момиче.
Тя, също като мен обича да прави сладки неща и един от най-хубавите ми моменти е, когато иска двете заедно да майсторим нещо.
За 15-тия си рожден ден, като един истински любител на шоколада, Диманка избра да направим Торта Ривиера на Йоли. Преди време съм я правила в оригинал и смело мога да кажа, че за шоколадова торта - тази ми е фаворит! Този път обаче, рожденничката пожела вместо лимонов пласт да направим пласт с вишни. Разбира се, че ще направим :-)



Ще опиша подробно не само стъпките за блатовете и крема, но и какво сме вложили в украсата, за да може всеки, по негово желание да повтори резултата. Ще опиша и последователността, в която, според мен, е най-малко енергоемко да се направи тортата. Приготвянето й отнема време. Баба ми Станка, по майчина линия, която беше беломорка, щеше да каже, че тортата е "орашмак" :-), т.е. трудоемка. Резултатът обаче си заслужава и вкусът ще бъде оценен подобаващо от всеки любител на шоколадовите торти :-)
Да започваме:

Продукти за блатовете:
190 гр меко масло
90 гр пудра захар
1 с.л. какао
2 яйца на стайна температура
5 жълтъка на стайна температура
225 гр стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка (на стайна температура), разбити на сняг със 125 гр захар
2 прахчета ванилия

Продукти за шоколадовия мус:
70 гр захар
3 жълтъка
1 яйце
1 ванилия
170 гр стопен на водна баня натурален шоколад
240 мл пълномаслена сладкарска течна сметана (ползвах "Президент")

Продукти за пласта с бял шоколадов мус* и вишни:
1 чаена лъжица желатин
2 супени лъжици вода
200 гр бял шоколад натрошен на дребни парчета
100 мл пълномаслено прясно мляко
200 мл животинска сметана (ползвах "Президент")
* Рецептата е на Ирина Купенска

Отделно:
Около 1 ч.ч. почистени от костилките вишни
Захар на вкус
1 ч.л. Захар с аромат ром на д-р Йоткер
малко вода

Продукти за украса:
Тъмен ганаш, приготвен от 100 мл сметана, 100 гр. натурален шоколад и малко краве масло (то придава блясък)
Ситно смлени, запечени на сух тиган орехи, смесени с малко какао
Сметана за розичките
Захаросани череши
Листа прясна мента

Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ.


ПРИГОТВЯНЕ:

Пласт от бял мус и вишни:
Задушете за кратко вишните, захарта, захарта с ром и малко вода. Оставете ги да се охладят.
Накиснете желатина с водата за 5-6 минути да набъбне. Сложете млякото да се сгорещи. Отстранете го от котлона и сипете желатина в него. Разбъркайте да се разтопи. Изсипете млякото при белият шоколад и бъркайте докато шоколада се разтопи. Оставете сместа да се охлади леко.
Разбийте сметаната до меки върхове. Прибавете я на няколко пъти към шоколада. Бъркайте бавно с помощта на лопатка. Не ползвайте миксер!
В кръгла тавичка, с диаметър по-малък от тортата (моята беше 19 см.), постелете фолио за свежо съхранение така че да покрие целият й обем (дъно и стени). Оставете достатъчно от фолиото отстрани, за да може да покриете муса и отгоре. Изсипете муса. Напускайте небрежно навсякъде задушените вишни. Завийте и отгоре с фолио и оставете в камерата на хладилника. Докато приготвите останалите компоненти на тортата мусът ще се е стегнал.

На блатовете:
Разбийте маслото с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Постепенно прибавете едно по едно яйцата и жълтъците. Добавете какаото и разтопеният шоколад.
Разбийте белтъците със захарта (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Добавете ги постепенно, като разбърквате с лопатка към останалата смес.
Изпечете сместа в тавички, застлани с хартия за печене, на 3 отделни блата с диаметър 24 см., в предварително загрята на 170 градуса фурна (в моята фурна ми отне около 15-20 мин на блат). При печене блатовете се издигат почти двойно, но след охлаждане спадат. Изпечени отгоре са леко сухи, но вътре са нежни като гъбка.

На шоко муса:
Разбийте на водна баня (не допускайте водата да завира) жълтъците, яйцето и захарта на гъст крем. Махнете от котлона и продължете да разбивате докато сместа се охлади напълно. Към яйчната смес прибавете стопения шоколад. Разбийте сметаната на сняг. Внимателно я прибавете към останалата смес като бъркате с лопатка. 
Ако мусът ви се стори леко течен, оставете го в хладилник да стегне преди да продължите.

Сглобяване на тортата:
Поставете първият блат и го намажете с част от шоколадовия мус. 
Извадете замръзналият бял мус, отстранете фолиото и го поставете отгоре. 
Отново намажете малко шоко мус.
Поставете вторият блат.
Намажете шоко мус.
Поставете последният трети блат. Намажете отгоре и отстрани с шоко мус. Не е нужно пластът да бъде дебел.

Украса:
Облепете тортата отстрани със смлени орехи смесени с малко какао.
За тъмният ганаш загрейте сметаната. Изсипете я при натрошеният на дребно натурален шоколад. Прибавете маслото и разбъркайте до еднородна смес. Оставете ганашът леко да се охлади и залейте тортата.* Оставете да се разтече свободно.


* Препоръчвам тортата да е леко охладена в хладилника преди заливането.

Отгоре направете сметанови розички, наредете листенца мента и захаросани череши. Розичките могат да са от разбита на много твърд сняг сметана, което се получава от растителна сметана. Но можете да ги направите и като мен - смесих равни части бял шоколад и сметана, направих ганаш, който след като се охлади много добре, разбих с миксер и смесих с 1 голяма лъжица безсолно крем сирене.


И още две снимки, които имам благодарение на моята сестра, от която се уча да снимам.





Вместо край искам да споделя общите ни творения с Диманка:

Торта с праскови, бял шоколад и маскарпоне. Наш прочит на рецепта на Зорница-Пица

Египетска торта, базирана на рецептата на Ginger cookies с домашно правени бонбони.

Най-вкусната шоколадова торта на Ирина Купенска с домашно приготвени целувки.

Карамелено-лешникова торта на Йоли с барбарони, почти всички направени от Диманка

Торта Фантазия на Йоли, в чиято направа имам минимална намеса (залях с глазура и наредих малини)

И накрая - хубавата рожденничка заедно с моята малка дъщеричка. Снимката е правена също от моята сестра.





2 коментара:

  1. Зна само, че Димана има една страхотна леля! Вие двете наистина правите чудеса! Да е жива и здрава, все така усмихната и красива да расте! Прегърни я от мен, Стаси! Много, много благодаря и на двете ви за доверието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Йоли! Прегръдка и от нас :-)

      Изтриване