понеделник, 13 юни 2016 г.

Запеканка с картофи, моцарела и заквасена сметана

Не зная как е за вас, но колкото и да обичам да готвя летните температури ме "гонят" от кухнята. Затова си търся рецепти, които да са едновременно бързи за приготвяне, неизискващи постоянно наблюдение и разбира се - да са вкусни :-). За мен, тази запеканка, отговаря напълно на това, което търся :-)


Продукти:
1-1,2 кг. картофи
1 кофичка заквасена сметана (400 гр.)
2 топки от 125 гр. моцарела (или същото количество кашкавал)
краве масло около 100 гр.
олио  около 50 мл.
сол 
копър

Картофите се обелват и нарязват на парчета. В тавичка се сипва олиото и се нарязва краве масло на малки парченца. Отгоре се разпределят картофите. Налива се малко вода (аз сложих приблизително 150 мл.). Картофите се посоляват и запичат до готовност. 
Моцарелата се настъргва на едро ренде и се разбърква със заквасената сметана и копъра. Разпределя се върху запечените картофи и тавичката отново се връща във фурната, докато запеканката придобие златист загар.
Това е :-) Количеството мазнина е приблизително. Ако обичате по-мазно, или по-постно го променете, но не пропускайте да сложите макар и малко краве масло. То придава чудесен аромат и от запеканката и картофче няма да остане :-)

Идеята за рецептата е взаимствана от книгата на Невяна Кънчева "Готварските техники и умения".


Няма коментари:

Публикуване на коментар