петък, 20 януари 2017 г.

Мазен хляб

Хляб, хляб, колко да е хляб, след като в рецептата има яйца и сирене :-D Но пък е вкусно и любимо вкъщи. От много време все се каня да публикувам рецептата и ето днес успях :-)


Продукти:

За тестото:
400 мл топличка вода
2 пак. суха мая (или 1 пакетче прясна)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
700-800 г брашно

За пълнежа:
2 яйца
250-300 г натрошено сирене
100-150 г разтопена мас

За намазване отгоре:
2 яйца
200 г кисело мляко

Смесете водата, захарта, маята и приблизително 200 г брашно (около 10-12 с.л.). Разбъркайте до еднородна смес. Покрийте съда с памучна кърпа и оставете на топличко за 15-20 мин. да втаса.
Смесете солта с част от брашното и го добавете към втасалата мая. Прибавете и останалото брашно. Омесете нелепнещо тесто. Оставете го да си почине (не е нужно да втасва отново), а през това време смесете разбитите яйца със сиренето и разтопете маста.
Разделете тестото на 4 приблизително еднакви топки. Разточвайте всяка топка на тънка правоъгълна кора, намазвайте я обилно с мазнина и разпределете яйцата и сиренето по цялата й повърхност. Навивайте всяка кора на руло и я режете на парчета с приблизителна дебелина около 2 пръста. Нареждайте парчетата в тавичка, застлана с хартия за печене (или намазана с мазнина). Покрийте тавата с кърпа и оставете на топло да втаса за около 40-50 мин.
За заливката разбийте яйцата с тел и ги смесете с киселото мляко до еднородна смес. Намажете втасалият хляб по цялата повърхност и печете първоначално на 220 градуса в предварително загрята фурна за около 10 мин. и след това я намалете на 190 градуса докато хлябът се доизпече. След като го извадите от фурната го покрийте с кърпа да се задуши.

Тавата, която ползвах е с диаметър 32 см.
Разбира се може да смените маста с олио, краве масло или да направите смес. Това е въпрос на личен вкус.


Няма коментари:

Публикуване на коментар