вторник, 3 януари 2017 г.

Баница с точени кори (с мая)

Много държах да публикувам тази рецепта и в моя блог, защото до момента съм я правила два пъти, като и двата пъти беше с чудесен резултат. От снимката се вижда и, че тя беше моят избор за Нова година :-)


Рецептата видях при Таня, за което много благодаря :-) 

Продукти:
1 ч.ч. хладко прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко на стайна температура
20 г свежа мая
2 с. л. захар
1 ½ ч.л.сол
2 яйца
70 мл олио
около 700-800 грама пшенично брашно за баница

Пълнеж:
100 г разтопено краве масло + 20 мл олио*
300-400 г натрошено краве сирене

Чаената чаша, която ползвах е с вместимост 200 мл
* Ползвам смес от масло и олио по две причини. При топенето на краве маслото, добавянето на олио пречи на маслото бързо да прегори. Втората причина е, че ако помещението, в което готвите е по-хладно олиото ще попречи на маслото да стегне бързо и да ви затрудни в намасляването на корите.

Разтворете маята със захарта. Добавете прясното мляко и 4-5 пълни супени лъжици от брашното. Разбъркайте до гладка каша. Покрийте съда с кърпа или фолио за свежо съхранение и оставете на топличко да втаса за 10-15 мин.
През това време разбийте яйцата. Добавете олиото и киселото мляко. Прибавете и втасалата мая. Смесете солта в част от брашното и ги добавете. Разбъркайте до еднородна смес. Прибавяйте постепенно брашно и омесете гладко, нелепнещо тесто. Разделете тестото на 6 приблизително еднакви топки. Оставете ги върху тавичка/поднос застлана с хартия за печене и ги оставете за около 20 минути да се отпуснат.
Разточвайте корите една по една на тънка кора. Намаслявайте с мазнина (около 3 с.л. на кора) и слагайте по 1/6 от сиренето по цялата повърхност на кората. Навийте кората на руло. Дръпнете я леко да се поизтъни и усучете леко, така както се усуква мартеница. Нареждайте корите една след друга в застлана с хартия за печене (или намаслена с олио) тава, така че баницата да има формата на охлюв. Диаметърът на моята тава е 32 см. 
Покрийте готовата баница с чиста памучна кърпа и я оставете на топло да втаса за около 40 минути.
Намажете втасалата баницата отгоре с разтопено масло и я печете в предварително загрята фурна първоначално на 200-220 градуса за около 10 минути, след което намалете фурната на 190 градуса до нейното доизпичане. След изпичане я покрийте отново с кърпа да се задуши.


Няма коментари:

Публикуване на коментар