четвъртък, 8 юли 2021 г.

Тиквички на грил тиган

Такива тиквички съм хапвала неведнъж и винаги са ми харесвали. За пръв път обаче реших да си направя вкъщи. Може да импровизирате с дресинги и подправки. Аз пиша класическия вариант. Не давам точни пропорции, а по-скоро идея и време за приготвяне:-) Рецептата е подходяща за начинаещи кулинари :-)



Продукти:
2-3 средни по големина тиквички
Олио/зехтин за намазване
Сол
***
За овкусяване:
Копър нарязан на ситно
Скилидки чесън
Олио/зехтин
Кисело мляко

Приготвяне: 
Премахнете краищата на тиквичките и ги нарежете по дължина. Нека парченцата са дебели около 5-6 мм. Посолете ги леко и с помощта на четка ги намаслете с олио от едната страна. Загрейте много добре грил тигана. Поставете тиквичките с намаслената с олио страна надолу и веднага ги намажете и отгоре с олио. Печете средно по около 3 минути от всяка страна. Аз пекох на степен 7 на моя котлон, който е с 9 степени. 


Докато първите тиквички се пекат пасирайте чесъна и го смесете с олиото и копъра. След като тиквичките са готови ги намазвайте със сместа и ги нареждайте една върху друга, за да се овкусят и от двете страни. Хубаво би било, ако оставите тиквичките да се овкусят добре за около час или повече, но можете да ги консумирате и веднага.

Към останалата ви чеснова смес добавете кисело мляко и имате и готов сос към тиквичките.

Да ви е сладко :-)

1 коментар: