събота, 12 юни 2021 г.

Пица с блат от тиквички БЕЗ брашно

Да вдигнат ръце тези, които не обичат пица. А? Няма вдигнати ръце :-) Да вдигнат ръце тези, които искат да ядат пица, но да е повече от 1 парче. А! Гора от ръце :-) Тази рецепта е за вас :-)



Продукти:
За блата:
500 г тиквички /при мен беше 1 голяма/
50-100 г сирене
2 яйца
1-2 с.л. олио
щипка риган
***
За гарниране:
3 с.л. доматено пюре/сос
риган
босилек
сирене, кашкавал, моцарела, маслини или друго по избор

Приготвяне:
Настържете тиквичката на едро ренде. Посолете я и я оставете за около 30 минути да се оттече. 
Разбийте яйцата, прибавете ригана и олиото. Натрошете сиренето на дребно /ако е било в саламура го стиснете силно, за да няма излишна влага в блата/. Отцедете много добре тиквичките, като ги притискате с ръце и ги прибавете към яйчената смес. Разбъркайте всичко.
Застелете тавичка с диаметър около 30 см с хартия за печене и разпределете сместа. Изпечете за 20 минути на 250 градуса. Аз пекох в долната част на фурната и се получи много добре.
След като блата е изпечен го извадете. Намажете го с доматеното пюре. Отгоре първо прибавете подправките, а след това и избраната плънка. Върнете във фурната като може да поставите тавичката над средното ниво и да печете на горен реотан. Аз пекох на 250 градуса на грил функция за 5-7 минути.
Извадете пицата и я оставете леко да се охлади. Имайте предвид, че блата е крехък и е по-добре да я режете директно в тавичката.

Да ви е сладко!

Ако желаете да видите вариант на пица с блат от тиквички и пълнозърнесто брашно вижте тази рецепта



Няма коментари:

Публикуване на коментар