Обичам тесто. Знаете. Обичам изобилието от нашите традиционни рецепти за баници, пити, милинки, палачинки... И пици обичам, че то кой ли не обича :-) Истината е, че започнах да търся алтернативи, за да мога едновременно да не се лишавам от любимите ми неща, а в същото време да са една идея по-полезни. Искам да създам този навик и на дъщеря си. Все си мисля, че крайностите (особено за храненето) не са "моето нещо" и не съм им привърженик.
Сега, след като изчетохте горното вече ви е ясно как се появи и тази рецепта :-)
Продукти за тестото:
2 тиквички (около 450 грама)
3 яйца
3 с.л. кисело мляко
1 к. л. хлебна сода
1 с.л. олио
1 ч.ч. пълнозърнесто брашно
сол на вкус
За отгоре:
3 с.л. доматено пюре
1 с.л. риган
сирене
моцарела
кашкавал
топено сирене
Приготвяне на тестото: Измийте и почистете тиквичките от дръжките и долната им част. Настържете ги на едро ренде. Поставете ги в гевгир, осолете ги и ги оставете за 30 минути да се отцеди водата от тях.
Разбийте яйцата. Добавете олиото. Смесете содата с млякото, разбъркайте и добавете към яйцата. С ръце отцедете много добре тиквичките и ги прибавете. Разбъркайте. Последно прибавете брашното.
Застелете тавичка за печене (моята е с диаметър 32 см) с хартия за печене. Разпределете сместа равномерно. Печете на 250 градуса в предварително загрята фурна за 10 минути.
Смесете доматеното пюре и ригана. Разпределете равномерно върху запеченият блат. Настържете/накъсайте отгоре сирената. Върнете във фурната за още 6-7 минути докато сирената се разтопят.
Да ви е сладко!
Редакция на 12.06.2021 г. - ако искате вариант на блат БЕЗ брашно погледнете тук.
Няма коментари:
Публикуване на коментар