сряда, 20 юни 2018 г.

Фокача с пълнозърнесто брашно от спелта

В рецептата за Пица с блат от пълнозърнесто брашно и тиквички вече ви споделих как се старая да съвместя обичта си към тестото (и месенето му) и желанието да ползвам продукти, които да са по-здравословни. Така че без повече предистория ето и рецептата :-)


Продукти:
300 мл топла вода
1/2 кубче прясна мая (20-25 г)
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. зехтин
250 г пълнозърнесто брашно от спелта
250 г пълнозърнесто пшенично брашно

Приготвяне:
Смесете маята и захарта. Разбъркайте. Добавете половината от водата и няколко лъжици от пълнозърнестото пшенично брашно. Покрийте съда и оставете на топличко маята да се активира.
Смесете останалата вода със солта и зехтина. Прибавете маята. Смесете двата вида брашно и добавяйте постепенно. Омесете нелепнещо меко тесто. Намажете го със зехтин, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса. 
Застелете голяма тава (аз ползвам тази от фурната) с хартия за печене. Разделете втасалото тесто на две равни части, притиснете ги, за да оформите фокачите. Направете тук таме с пръсти дупки в тестото. Аз използвах две плънки:

Плънка едно:
1 шепа нарязани маслини без костилка
1 малко клонче пресен розмарин
2 с.л. зехтин 

Плънка две е смес:
разтопено краве масло около 50 г
2 скилидки чесън - пресовани
босилек и риган

За първата плънка просто намажете фокачата със зехтина, разпределете маслините и листенцата розмарин.
За втората плънка смесете всички продукти и разпределете върху фокачата.

След като се разпределили избраната плънка оставете фокачата отново да втаса и я изпечете в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 20-25 мин.

Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар