неделя, 3 юни 2018 г.

Милинки със сирене

Това са най-вкусните милинки, които съм правила! Честно, още се чудя как така, но е факт. Пухкави и ухаещи на краве масло... да продължавам ли :-D



Продукти за тестото:
1 яйце
100 г заквасена сметана
150 г кисело мляко
120 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая (или 1/2 кубче прясна)
1 с.л. захар
2-3 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
500-600 г брашно

За отгоре:
150-200 г натрошено сирене
80 г краве масло
1 яйце

Отделно олио за намасляване на ръцете

Приготвяне: Смесете в съд маята, захарта, млякото и 2-3 с.л. брашно. Направете кашчка. Покрийте съда с кърпа и оставете маята да втаса. Междувременно разбийте яйцето. Добавете към него солта, олиото, киселото мляко и заквасената сметана. Прибавете втасалата мая. Започнете да прибавяте брашно и омесете гладко тесто. Намажете го с олио, покрите с кърпа и оставете на топло да втаса.
Намаслете тавичка с олио (моята е 30 см), или я застелете с хартия за печене. Топете ръцете с в олио обилно и от втасалото тесто оформяйте топки с големината на орех. Редете милинките в тавичката. Покрийте тавичката с кърпа и оставете да втаса на топло.
След като милинките втасат разпределете между тях натрошеното сирене. Разтопете краве маслото и го разпределете върху тях. Разбийте яйцето и с помощта на четка намажете милинките.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути, след което намалете на 180 градуса и печете още около 30 минути.
Извадете изпечените милинки, завийте ги с кърпа да се задушат и след това.... трохичка няма да остане от тях :-D





1 коментар:

  1. Страхотно звучат:)
    Със заквасена сметана в тестото не съм правила, но тя определено подобрява вкуса, записвам ги за проба!

    ОтговорИзтриване