понеделник, 14 септември 2020 г.

Морковена торта II вид

Странното е, че тази торта я правих преди шоколадовата с тиквички, но така и не успях да я публикувам досега.

Представям ви моят избор за торта, която правих за прощъпулника на по-малката ми дъщеря.


Преди време бях попаднала на рецептата на Бети Йовчева. Още тогава си обещах, че ще намеря повод да я направя ето, че и поводът дойде. С благодарност към Бети Йовчева за рецептата, публикувам моят прочит  :-) Тортата ми допадна много и със сигурност бих я направила отново.

Продукти:
За блата:
6 големи яйца
250 г светло кафява захар
180 мл  олио
9 с.л. портокалов сок /това е приблизително сокът на един голям портокал/
1 ампула ванилия на д-р Йоткер
3 ч. л. бакпулвер
1 ½ ч. л. сода бикарбонат
2 ч. л. канела
½ ч. л. микс подправки за меденки /ползвам готов/
½ ч. л. сол
230 г + 6 с.л. брашно
360 г настъргани наедро моркови
230 г орехи натрошени по-наедро
50 г кокосови стърготини
Кората на един голям портокал

За крема:
800 г натурално крема сирене студено
250 г краве масло със стайна температура
150-200 г пудра захар /сложете първо по-малко и опитвайте съобразно вашият вкус/
2 пак. лимонова кора на д-р Йоткер /или кора от лимон/
2 пак. бурбонска ванилова захар на д-р Йоткер /или друга по избор/


Приготвяне:
На блатовете: Разбъркайте настърганите моркови с 6те супени лъжици брашно, кокосовите стърготини и орехите.
Пресейте заедно всички сухи съставки.
Разбийте в отделна купа яйцата, олиото, захарта, сокът, кората на портокала и ванилията. Постепенно прибавете към тях сухите съставки. Накрая прибавете смесените моркови, кокос и орехи. Разбъркайте отново.
Включете фурната на 180 градуса. Застелете тавичка с диаметър 24 см с хартия за печене и изсипете 1/3 от сместа. Печете за около 20 минути. Изпечете общо 3 блата. Оставете ги да се охладят добре.

На крема: Разбийте маслото и пудрата захар и ароматите до хомогенност. Прибавете крема сиренето и продължете да разбивате, докато кремът стане еднороден.

Сглобяване на тортата: Първо начално мислех на направя "гола торта" и затова изрязох леко краищата на изпечените блатове, за да са еднакви. Изрезките натроших. Това не е задължителна стъпка, а просто ви я споделям.
Редувайте блат и крем, за да сглобите тортата. Измажете отгоре и отстрани. Украсете по желание.

Тъй като, както ви казах по-горе, тортата беше за прощъулник, направих меденки, с които я украсих. 

Тортата е много вкусна на стайна температура. Тогава ароматите "избухват". На мен ми наподобява на меденка.

Да ви е сладко!






9 коментара:

  1. Страхотен повод за интересната торта!

    ОтговорИзтриване
  2. Станислава, много благодаря за доверието и думите! Радвам се, че тортата ви е харесала!Нека е здрава малката Ема!

    ОтговорИзтриване
  3. В сряда и ние ще имаме същия повод и мисля да изпробвам тази рецепта, звучи много интересна и вкусна. А дали може рецепта и за меденките?
    Благодаря отново за споделените идеи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че може Деси. Рецептата за меденките е тази https://trohichkaneostana.blogspot.com/2016/02/blog-post.html Ще се радвам тортата и меденките да ви допаднат. Поздрави :-)

      Изтриване
    2. Много коледен вкус имаше тортата, много приятно се получи . Но на външен вид не беше много близо до вашата😁 Благодаря отново!

      Изтриване
    3. Радвам се, че вкусът Ви е харесал Деси! И аз съм имала случаи да не достигна вида, който желая, нопразните чинии ме утешават :-D Светли празници!

      Изтриване
  4. Чудесно изглежда, особено разреза!

    ОтговорИзтриване