сряда, 29 ноември 2017 г.

Торта Ленинград (Торт Ленинградский)

Днес искам да ви представя Торта "Ленинград".
Тази торта беше моят избор за повторното ми участие в красивото кулинарно блого-списание SO into FOOD - брой 10 "От близо и далеч". Разгледайте този брой, в който са събрани рецепти от различни чуждестранни кухни, а ако до сега не сте попадали на списанието, непременно разгледайте и останалите броеве, изпълнени с красиви снимки и интересни рецепти.

Сега искам да ви разкажа малко и за произхода на самата торта. Оригиналното име на тази торта е Торт Ленинградский. Тортата е създадена през 60-те години на миналия век от ленинградски сладкари на основата на пясъчно тесто. В руските форуми, на които попаднах, огромна част от потребителите си спомнят с носталгия за нея като част от тяхното детство. В оригинал тортата е квадрат 18х18 см, с изписан върху нея надпис „Ленинграский”, но аз реших да я направя кръгла и с есенна тематика.
И така – Торта „Ленинград” – рецепта от бившата СССР.



Продукти:
За блатовете:
1 яйце
130 г пудра захар
190 г меко краве масло
1/2 ампула течна есенция ванилия на д-р Йоткер
1/4 ч.л. хлебна сода*
1/4 ч.л. амонячна сода*
1/4 ч.л. сол
320 г брашно

*Горещо препоръчвам да направите блатовете с амонячна сода, но ако не разполагате с такава вместо хлебна и амонячна сода сложете 1 ч.л. бакпулвер.

За крема:
1 яйце
120 мл прясно мляко
180 г захар
1/2 ампула течна есенция ванилия на д-р Йоткер
200 г краве масло
1 пълна чаена лъжичка пресято какао
1 с.л. коняк - по желание

За глазурата:
50 г тъмен шоколад
30 г краве масло

Малко сладко от праскови
Запечени смлени орехи

Приготвяне на блатовете:
Разбъркайте до еднородна смес захарта и краве маслото. Добавете ванилията. Разбийте яйцето с вилица и в него прибавете солта и двата вида сода (ако ползвате бакпулвер - смесете го с брашното). Прибавете го към маслената смес и бъркайте с миксер. Последно прибавете брашното. Изсипете го наведнъж и омесете тесто. Не месете прекалено дълго, тъй като от прекалено дългото месене тестото може да стане "жилаво". Дори и да ви се стори меко, лепкаво, не добавяйте още брашно. Съберете тестото на топка и го оставете в хладилника за 15-20 минути. Разделете го на приблизително 4 еднакви по големина части. Парчетата, с които не работите в момента продължавайте да държите в хладилника.
Вземете първото парче тесто и разточете кора с дебелина около 3-4 мм. Най-лесно би било да се точи директно върху лист хартия за печене. Точилката и повърхността на тестото съвсем леко може да се набрашняват по време на точене. С помощта на ринг или друг прибор (капак, чиния + нож) изрежете блат с диаметър 20 см.  Набодете го с вилица по цялата повърхност и печете на 210-220 градуса за 6-8 минути. Блатът трябва да порозовее. След като се изпече го оставете да изстине напълно. Постъпете така и с останалите 3 блата. Изрязаното тесто от четирите блата може да съберете на топка, да разточите и да направите различни фигурки за украса, или да изпечете блат, който да направите на трохи, с които да панирате (облепите) тортата от страни.

Приготвяне на крема:
Смесете захарта, ванилията и прясното мляко. Сложете ги да се сгорещят. Когато захарта се стопи отдръпнете от котлона. Разбийте яйцето с миксер. Много бавно започнете да прибавяте горещото сладко мляко като не спирате да разбивате с миксера. Върнете сместа на котлона и бъркайте докато консистенцията стане на кондензирано мляко (бръкнете с лъжица в сместа и прокарайте пръст по дължината. Трябва да остане ясна следа.). Кремът е готов. Оставете го да изстине напълно до стайна температура. За да не хване коричка може да поставите директно върху него лист фолио за свежо съхранение.
Разбийте мекото краве масло с миксер. Постепенно, лъжица по лъжица прибавете и яйченият крем. Прибавете коняка и какаото. Разбийте до еднородна смес.

Подредете тортата като редувате блат и крем. Най-отгоре намажете не крем, а тънък пласт сладко от праскови/кайсии или друг плод. Измажете леко тортата и от страни с крем.

За глазурата разтопете краве маслото и шоколада. Залейте с топла глазура тортата и разпределете с палетен нож.

Облепете тортата отстрани с млени орехи и трохи от изрезките на тортата.

Оставете тортата за 1 нощ в хладилника. Сервирайте със стайна температура.

Вкусът и видът на тортата наподобява чаени бисквитки. Опитайте :-)

Източник на рецептата тук.


А първото ми участие в SO into FOOD беше с рецепта за този кекс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар