четвъртък, 13 септември 2018 г.

Шоколадово-малинова торта с вино

Идеята за тази торта се роди с появата на първите пресни малини. Реализацията й - малко по-късно, когато имах повод да почерпя с нея :-)
Ако обичате силно шоколадов вкус, съчетан с леко киселият вкус на любимите ми малини опитайте :-)


Продукти:
За блатовете:
2 големи яйца със стайна температура
1 ч.ч. светло кафява захар (може и бяла)
1 ч.ч. тъмно кафява захар
200 г меко краве масло
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. червено вино или розе
2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. какао
1 пак. бакпулвер
1 щипка сол

Чаената чаша е с вместимост 250 мл

За малиновият пласт:
200 г малини (пресни или замразени)
2-3 с.л. захар
150 мл течност (по избор - вода, вино, или микс между двете)
1 пак. желатин (10 г) + 60 мл вода за него

За тъмният мус:
1 ч.л. желатин + 30 мл вода за него
100 мл прясно мляко с висок процент масленост
200 г тъмен шоколад
200 мл млечна сладкарска сметана

За белият мус:
1 ч.л. желатин + 30 мл вода за него
100 мл прясно мляко с висок процент масленост
200 г бял шоколад
200 мл млечна сладкарска сметана

За ганаша:
100 мл млечна сладкарска сметана
100 г тъмен шоколад
50 г краве масло

Приготвяне:
Започнете с пласта малини - Накиснете желатина във водата, за да набъбне. Сложете малините заедно със захарта и течността на котлона и я оставете да заври. След като е повряла около 3-4 минути на среден огън, отстранете от котлона и изсипете набъбналият желатин. Разбъркайте докато се разтопи като се стараете да запазите целостта на малините. Застелете форма за торта с диаметър по-малък от диаметъра на тортата, която ще правите, с фолио за свежо съхранение. Изсипете сместа. Оставете в камерата на хладилника докато стегне напълно (може и за през нощта).

За блатовете: Загрейте фурната на 180 градуса. 
Смесете сухите съставки в една купа. Разбъркайте млеката и виното в друга купа. 
Разбийте с миксер маслото със захарта докато стане кремоообразно. Прибавете 1 по 1 яйцата. Започнете да прибавяте от сухите и течните смеси като ги редувате. Изпечете 3 блата в тавички застлани с хартия за печене с диаметър около 22-24 см. Печете докато клечка забита в сместа излезе суха, или най-много с 2-3 трохи на нея. Не ви съветвам точно тази смес да изпечете на един път и след това да я срязвате на отделни блатове. 
Оставете изпечените блатове да се охладят напълно.

За мусовете: Технологията и за двата вида мус е една и съща - накиснете желатина във водата, за да набъбне. Натрошете шоколада на дребни парченца. Загрейте млякото и, когато се сгорещи го отстранете от котлона, прибавете желатина да се разтопи и залейте натрошеният шоколад. Бъркайте докато шоколада се разтопи напълно. Оставете сместа леко да се охлади. През това време разбийте сметаната до меки върхове и 2-3 пъти я прибавете към шоколадовата смес. Бъркайте леко с лопатка. 

Сглобяване на тортата: Поставете първият блат в подноса за сервиране. Пристигнете го с тортен ринг. От вътрешната страна на ринга може да поставите ацетатна хартия, която в последствие ще ви помогне да освободите тортата. Изсипете целият тъмен мус. Поставете отгоре вторият блат. Изсипете белият мус. Отгоре поставете стегналият малинов пласт (ако имате затруднение при изваждането му от ринга леко затоплете формата със сешоар) и леко притиснете с ръце. Най-отгоре поставете последният трети блат. Оставете тортата в хладилник за поне 4 часа. 
След като тортата е стегнала пригответе ганаша като загреете сметаната с маслото, залеете начупеният на дребно шоколад и разбъркате до еднородна смес. Залейте тортата и отново върнете в хладилника докато ганашът стегне.

Готовата торта я освободете от ринга, премахнете ацетатната хартия и украсете по желание.



Тортата на снимката е с диаметър 22 см и височина 10 см. Тортата е по-тежка като вкус, което я прави подходяща за консумация в по-хладните вечери и дни. Но ако обичате шоколад целогодишно я направете веднага след като усетите импулс за това :-D





1 коментар: