сряда, 14 декември 2016 г.

Питка с белтъци

Тази питка я правя вече за втори път. Първият път имах останали белтъци от Танимису и се чудех какво да правя с тях. Не исках да правя още едно сладко произведение и затова се поразрових да видя за какво мога да ги използвам. Как за какво? За следващото любимо мое занимание - правене на питка :-)


Много ми хареса предложението на Илиана. Една от причините да харесам толкова това тесто е, защото и, когато изстине питката запазва хубавият си вкус. Първият път я направих на охлювчета със сирене. Сега не сложих, но питката отново беше много вкусна.

Продукти:  
4 белтъка
300 мл топло прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. олио
1 1/2 пак. суха мая (около 11 г)
брашно за нелепнещо тесто

За намазване на парченцата:
100-120 мл равни части олио и разтопено краве масло

За намазване отгоре:
1 жълтък
1-2 с.л. олио
1-2 с.л. прясно мляко

Маята, захарта, няколко лъжици брашно и малко прясно мляко се разбъркват на кашичка. Съдът, в който са разбъркани се покрива със стреч фолио и се поставя на топличко да втаса за 10-15 мин.
Белтъците се разбиват добре. Прибавя се олиото и останалото прясно мляко. Добавя се и шупналата мая. Солта се разбърква с малко брашно и също се добавя. Омесва се нелепнещо тесто. Тестото се намаслява с олио, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
От втасалото тесто можете да оформите питка по начин, по който вие желаете. Аз разделих тестото на 4 топки, като 4-тата топка беше съвсем малка. Всяка от трите топки разточих на кръгла кора с дебелина около 3 мм. Наредих корите една върху друга, като между тях намазах обилно с олио и краве масло. Нарязах ги на 16 парчета (както се реже пица или торта), които завих като кифлички. От най-малката топка направих охлюв, която поставих в намаслена с олио тавичка, а около него наредих оформените парченца.
Тавата, която ползвах е с диаметър 30 см.
Питката отново се покрива с кърпа и се оставя да втаса. След втасване се намазва със смесените жълтък, олио и прясно мляко. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 мин., след което фурната се намалява на 190 градуса и се изпича до готовност.




Няма коментари:

Публикуване на коментар