вторник, 27 декември 2016 г.

Коледна карамелено-медена торта

Честита Коледа!
Дано всички сме здрави, обичани, обичащи и да не забравяме, че щастието е в дребните неща.


Това е една от тортите, която веднага след като видях бях убедена, че ще направя. И как да не съм убедена - беше включена в два от блоговете, които много, много харесвам - при Ина и Таня. И на двете места изглеждаше толкова красива в семплата си премяна, че се учудих, че изтърпях чак до Коледа за да я направя. Чакането си заслужаваше.


Направата на тази торта отнема време, но се съгласете, че почти няма вкусна рецепта, която да не иска да й отделиш необходимото внимание.

Продукти:
За блатовете:
3 яйца
1 ч.ч. захар
60 г краве масло
5 с.л. мед*
1 ч. л. сода бикарбонат
500-600 г брашно

* Изтеглих меда, който сложих - около 130 грама. Това може да е улеснение за вас, ако нямате опит и не знаете колко точно да пълните лъжицата

За крема:
1/2 ч. ч. захар
80 г краве масло
200 мл  млечна сладкарска сметана
*
700 г заквасена сметана
300 г натурално крема сирене на стайна температура
2-3 пакетчета ванилия
200 мл млечна сладкарска сметана

ПРИГОТВЯНЕ:
На блатовете:
Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер. Бийте докато двете съставки се обединят, но не прекалявайте с разбиването. Сложете тенджера с вода (около 2-3 пръста) на котлона. Изсипете яйчената смес в широк съд и поставете съда върху тенджерата. Варете сместа на водна баня (котлонът да е на средна степен) като непрекъснато разбърквате с помощта на телена бъркалка в продължение на 10-15 минути докато яйчената смес стане с гъстота малко по-рядка от боза. Надявам се снимката да бъде в помощ:


Когато това стане прибавете и маслото, меда и содата. Разбъркайте добре. Продължете да варите на водна баня, като разбърквате не постоянно, но често, докато сместа стане с кехлибарен цвят. На моят котлон това отне около 30-40 минути.
Свалете сместа от котлона и сипете 400 г от брашно. Разбъркайте. Почнете да прибавяте по малко брашно и омесете нелепнещо тесто. На мен ми се наложи да добавя не повече от 100 грама. Разпределете тестото на приблизително 6 еднакви топки. Разточвайте всяка топка* върху хартия за печене посипана с малко брашно и с помощта на кръгла форма (ринг, или капак/дъно на тавичка/чиния+нож) изрязвайте блатове с диаметър 24 см, а изрзеките от блатовете съберете на една обща топка**. Прехвърляйте блатовете с помощта на пекарската хартия в тавички и ги печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пекат се много бързо, затова внимавайте да не ги прегорите. Не съм засичала точно време, но е било 5-6 минути максимум. Познавайки вашата фурна преценете времето. Изпечените блатове прехвърляйте на решетка да изстинат.

* Когато това тесто изстине става трудно за точене. Не е невъзможно, но изисква усилия. Затова ви предлагам моят начин:
Изрязох 3 парчета хартия за печене. Разточих едновременно 3 от топките. 2 от тях бяха в две тави, а третата ме чакаше на масата :-) Когато единият блат се опичаше, веднага прехвърлях разточеният блат, а докато се пече във фурната точех следващият.
** От изрезките може да си опечете още един блат, който да натрошите след като изстине и да го използвате за покриване на тортата, или като мен да си опечете меденки за украса на тортата.


На крема:
Не ползвайте миксер при направата на крема. Това ще го втечни. Бъркайте с шпатула.
Карамелизирайте захарта до светъл карамел. Прибавете краве маслото и сметаната. Разбъркайте карамеленият сос до еднородна смес. Дръпнете го от котлона и го оставете да изстине напълно.
Докато изстива разбъркайте крема сиренето до гладкост. Добавете заквасената сметана и ванилията. Прибавете изстиналият карамелен крем.
Разбийте млечната сметана (дръжте я до последно в хладилника, за да е много добре изстудена) до меки върхове. Прибавете я на 2-3 пъти към останалите продукти.
Оставете готовият крем за 2 часа в хладилник.

Вземете подноса, в който ще сервирате тортата. Поставете първият блат. Пристегнете с тортен ринг. Намажете част от охладеният крем. Редувайте блат и крем като завършите с крем. Оставете тортата за през нощта в хладилника. На следващият ден премахнете ринга и украсете по желание.



Няма коментари:

Публикуване на коментар