петък, 16 декември 2016 г.

Баница със спанак/лопуш

Ха сега де! Как се дава име на една от най-популярните тестени рецепти в България? Вкъщи най-често го наричаме "Спаначник" или "Лопушник" в зависимост от това с какво го правим, но мога да се обзаложа, че има още куп други имена :-)
Отново рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)


Такъв тип рецепта се пише трудно, защото е от онези "на око", но все пак ще се постарая да дам сравнително точни пропорции:

Продукти:
1 пакет кори за баница*
100-150 мл олио
2 праза - бялата част**
400-500 г спанак/лопуш
300 г натрошено сирене
5 яйца
1 кофичка кисело мляко***
1 с.л. джоджен
сол, ако е необходимо

*Аз ползвах Одрински кори
** Вместо праз може да сложите 1 връзка зелен лук
*** 400 г кисело мляко според мен е много. Може да го намалите малко.

Олиото се слага да се сгорещи. Спанакът и празът се измиват и нарязват. В сгорещеното олио се слага първо празът, а след като леко се позадуши се добавя и спанакът. Прибавя се и джодженът. Котлонът се намалява на средна степен. Когато продуктите се задушат съдът се отдръпва от котлона и сместа се оставя леко да се охлади.
Яйцата се разбиват добре. Прибавят се сиренето и 250-300 г от киселото мляко. Всичко се смесва заедно със спанака. Разбърква се. Опитайте плънката и ако има нужда от сол добавете.
Баницата може да я направите като вита или като наложена. Това е въпрос на избор. 
Ако е навита просто разпределете плънката според броя на корите, мажете добре всяка кора, навивайте на руло и поставяйте в тавичката (може да е намаслена с олио или застлана с хартия за печене), като оформяте охлюв.
Ако я правите като наложена баница (тогава обикновено ползвам по-тънки от одринските кори) - редувайте плънка и кори. За тавичка с диаметър 32 см поставям две кори на дъното и после редувам - 2 кори, плънка и завършвам най-отгоре отново с две кори.
Намажете най-отгоре баницата с малко кисело мляко. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. В моята фурна отнема около 40-50 мин.
Баницата на снимката е 1/2 доза и е направена като вита.



Няма коментари:

Публикуване на коментар