събота, 24 декември 2016 г.

Тиквеник

Ако някой някога ми беше казал, че ще обичам тиквеник нямаше да му повярвам. Не ми допадаше години наред. Да, но от може би повече от 10 години - ям и обичам :-) А този, който ще напиша ми е най-любимият.


Продукти:
500 г изчистена и обелена тиква
150 мл олио
½ ч.ч. бяла захар
½ ч.ч. кафява захар (и тъмна съм ползвала, и светла)
кората на 1 малък портокал
кората на 1 голям лимон
½ ч.л. джинджифил
½ к.л. индийско орехче
1 с.л. канела
1 с.л. микс подправки за меденки
1 ч.ч счукани орехи
1 пакет фини кори за баница

Тиквата се настъргва на едро ренде. Задушава се в олиото. Добавят се всички останали продукти. Сместа се разбърква добре.
Тавичката (моята е 32 см) се намаслява с олио. Две от корите се поставят една върху друга на дъното на тавичката. Разпределят се няколко лъжици от сместа. Така се редува кори и плънка, като се завършва с кори. Тиквеникът се нарязва на парчета, много леко се намокря с вода и отгоре се поспива с малко кристална захар. Пече се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. След като се опече се покрива с кърпа да омекне.



Опитайте и моят вариант на Щрудел с тиква, ябълки и любимите аромати. :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар