Ако някой някога ми беше казал, че ще обичам тиквеник нямаше да му повярвам. Не ми допадаше години наред. Да, но от може би повече от 10 години - ям и обичам :-) А този, който ще напиша ми е най-любимият.
Продукти:
500 г изчистена и обелена тиква
150 мл олио
½ ч.ч. бяла захар
½ ч.ч. кафява захар (и тъмна съм ползвала, и светла)
кората на 1 малък портокал
кората на 1 голям лимон
½ ч.л. джинджифил
½ к.л. индийско орехче
1 с.л. канела
1 с.л. микс подправки за меденки
1 ч.ч счукани орехи
1 пакет фини кори за баница
Тиквата се настъргва на едро ренде. Задушава се в олиото. Добавят се всички останали продукти. Сместа се разбърква добре.
Тавичката (моята е 32 см) се намаслява с олио. Две от корите се поставят една върху друга на дъното на тавичката. Разпределят се няколко лъжици от сместа. Така се редува кори и плънка, като се завършва с кори. Тиквеникът се нарязва на парчета, много леко се намокря с вода и отгоре се поспива с малко кристална захар. Пече се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. След като се опече се покрива с кърпа да омекне.
Опитайте и моят вариант на Щрудел с тиква, ябълки и любимите аромати. :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар