събота, 24 декември 2016 г.

Голяма сарма

Тази "мързелива" както я наричат сарма вече я правя за 3-4-ти път. Една от популярните рецепти в интернет пространството. По-бърза за приготвяне от сармите, вкусна и подходяща, ако някой от хапващите обича само пълнежа на им. 
По принцип избягвам да използвам думата "мързелив", когато става дума за готвене. Какво мързеливо има в това да отделиш прилично време, в което да приготвиш нещо за семейството си? Тези "мързеливи" рецепти са подходящи, когато разполагаме с по-малко време.
Голямата сарма беше и моят избор за трапезата за Бъдни вечер.


Продукти:
1 ½ ч ч. ориз**
100-150 мл олио
1 голям праз
1 малка глава лук
1-2 моркова
1 малка шепа стафиди
1 с. л. доматено пюре
черен пипер
магданоз
целина
сол
3 ½ ч.ч. гореща вода* 
големи зелеви листа 

Чаената чаша е с вместимост 300 мл
* Част от водата може да се замени със зелев сок. Ако го направите, съобразете колко да посолите плънката.
** Ако решите да направите сармата с кайма, намалете количеството на ориза поне с 1/2 ч.ч.

Оризът се изчиства и измива.
Олиото се слага да се сгорещи. Празът, лукът и морковите се измиват, почистват и нарязват на ситно и се слагат да се задушат в него. Добавя се оризът. Бърка се докато оризът стане "стъклен". Прибавят се 2 ч.ч. гореща вода, черният пипер и стафидите. Ври на средна степен на котлона. Когато оризът "изпие" водата се добавят доматеното пюре и нарязаните на ситно магданоз и целина. Съдът се отстранява от котлона и се подготвя формата за печене.
Форма за кекс (моята е с диаметър 25 см. в широката част и дълбочина около 9 см) се намаслява с олио. Зелевите листа се нареждат по формата като леко се застъпват. Не пропускайте да увиете листа и върху средната част на формата. Оризът се разпределя в цялата форма. Най-отгоре също се слагат плътно зелеви листа, тук-таме се надупчва с вилица и внимателно се сипва и останалата част (1 1/2 ч.ч.) от водата.
Сармата се пече в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. Оставете сармата да изстине във формата и я обърнете в подходящ поднос за сервиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар