събота, 24 декември 2016 г.

Содена питка

Почти няма празник, който да е без питка. На Бъдни вечер тя е содена. Признавам си, че вкусът й по не ми допада, отколкото ми харесват питките с мая, но рецептата, на която се доверих тази година надмина очакванията ми. 


Не зная дали има човек в България любител-кулинар, който да не е чувал за Ева Тонева. Красота и стил се излъчва от всяка нейна фотография. Точно нейната рецепта за содена питка избрах тази година. Промених само малко технологията на замесване по начина, по който съм свикнала.

Продукти:
350 мл топла газирана вода
5 с. л. олио
3 с.л. лимонов сок
1 1/2 ч. л. сол
2 ч. л. захар
1 ч. л. сода бикарбонат
около 600 г брашно + допълнително за доомесване, ако се наложи

И разбира се - монета :-)

Всички продукти без брашното се смесват и разбъркват. Постепенно се прибавя от брашното, като първо се бърка с телена бъркалка, а в последствие се замесва с ръце. Омесва се гладко нелепнещо тесто. Малка част от него се отделя за украса, а останалото се оформя на топка и се отделя на страни малко да отпочине.
От отделената част от тестото се оформят различни животни, житен клас, грозде, кръстче и други. От моята баба Станка зная, че те на времето в центъра на питката са слагали малко парче тесто, оформено като "колаче", а вечерта най-старият човек счупвал питката на две и в зависимост в коя част на питката лява или дясна има по-голямо парче от колачето се гадаело дали ще е добра (в дясната ръка) или лоша (в лявата ръка) годината. Ние не чупим така питката, но през годините това колаче винаги присъства на нашата питка.
Най-често на нашата питка оформям прасенце, пиле, овца, жито, грозде. Ето как изглеждаше тази година:




Тавичката*, в която ще се пече питката се намаслява с олио, или й се поставя хартия за печене. Тестото се разпределя, "скрива" се монетата в него, а най-отгоре се поставят направените фигурки. Питката се намазнява с малко олио и се пече в предварително загрята на около 180-200 градуса фурна. Изпечената питка се покрива с чиста кърпа да се задуши.

* Тавичката, която използвах аз е с диаметър 24 см, но не съм разпределяла тестото открай докрай.


Няма коментари:

Публикуване на коментар