неделя, 2 юли 2017 г.

Обърнат сладкиш с кайсии и нектарини

Днес ви предлагам една семпла рецепта за сладкиш. Не изисква нито много продукти, нито дълъг престой в кухнята.


Продукти:
4 яйца на стайна температура
1 ч.ч. захар
1 пакетче ванилова захар
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
кайсии/праскови/нектарини - по избор
60 г краве масло за намазване на тавичката

Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Включете фурната на 170-180 градуса.
Разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар с миксер, докато яйцата увеличат обема си 2-3 пъти. Смесете брашното и бакпулврета. Добавете ги към яйчената смес като бъркате с лопатка до еднородна смес.
Намаслете тавичка* (моята беше с диаметър 26 см) обилно с краве масло като не пропускате и стените. Наредете парченца от кайсии/праскови/нектарини на дъното. Отгоре ги залейте с кексовата смес заравнете и изпечете до "суха клечка". В моята фурна това отне около 35 минути. Оставете сладкиша да се охлади и го обърнете в подноса за сервиране.

* Един съвет относно тавичката. Ползвах тава с откопчаващо се дъно, но тя не беше добър избор, тъй като при печене част от краве маслото се стече отвън и се наложи да поставя голяма тава под решетката във фурната, за да не капе директно върху нея. Затова, според мен, изпечете сладкиша в най-обикновена тавичка и не би следвало да имате проблем.


Рецептата е адаптирана от книга на Добрина Венкова.

1 коментар:

  1. Само с карамелизирана захар(1/2 ч.ч) най-отдолу ( без да се маже с маслото), 1/2 пакетче масло ,после половинки сини сливи с дъното надолу, отгоре се изсипва гореописаната смес и става есенен сладкиш :)

    ОтговорИзтриване