неделя, 23 април 2017 г.

Класически козунак

Обещах да публикувам рецептата, по която тази година правих козунак. Да, Великден отмина, но когато нещо е вкусно не е нужен повод, за да се приготви.
Правя козунак за трета поредна година. Предишните две беше по други рецепти, от които също съм доволна. Козунакът обаче, който правих тази година ми хареса най-много и затова публикувам него.



Продукти:
6 яйца
300 г захар
1 ч.ч. прясно мляко топличко
2 пак. суха мая /или 1 кубче прясна/
1 кг брашно
1/2 ч.л. сол
200 г мазнина*
1 ампула есенция ванилия
кората на 1 голям лимон настъргана
стафиди
сушени смокини
захаросани портокалови корички

*Мазнината, която ползвах беше комбинация от разтопени свинска мас, краве масло и олио в съотношение 1/2 към 1/4 към 1/4.

Накиснете стафидите и нарязаните на парченца смокини в гореща вода, за да набъбнат. По желание добавете 1 с.л. ром или ромова есенция. След като са се накиснали добре ги оцедете от водата, смесете ги със захаросаните портокалови корички и ги оваляйте в брашно. Оставете ги настрани докато ви потрябват.
Смесете в купа 3/4 от прясното мляко с 1-2 с.л. захар и малко брашно. Разбъркайте до гладкост. Покрийте купата и оставете на страни за 15 минути маята да втаса.
Разбийте яйцата до пухкавост. Добавете захарта, останалото прясно мляко, ванилията и лимоновата кора. Прибавете втасалата мая. Започнете да прибавяте брашно. Замесете тесто. Започнете постепенно да прибавяте мазнината. Най-лесно е да потапяте ръцете си в нея и да месите върху намаслена с мазнина повърхност. Последно прибавете сушените плодове и доомесете. Оставете козуначеното тесто на топло да втаса.
От втасалото тесто оформете козунаци в желаната форма. Поставете ги в тавички намазани много добре с мазнина или застлани с хартия за печене. Оставете ги отново да втасат. Намажете ги отгоре с разбито яйце. Посипете ги с кристална захар и печете в предварително загрята фурна на около 160-170 градуса. Ако по време на печенето видите, че козунакът се зачервява повече го покрийте с фолио до неговото доизпичане.
От тази доза получих козунакът на снимката, който е направен от около 2/3 от тестото. Изпечен е в стара електрическа тенджера, в която бях поставила и чашката за дупка в средата. От останалата 1/3 направих два по-малки козунака.
От половин доза от това тесто съм получавала козунак, който изпекох в тавичка с размери 27 см дължина, 8 см ширина (на дъното) и 7 см дълбочина. Смятам обаче, че и в по-дълга тавичка биха се получили добри резултати.
Това е. Първите две години заветните конци ми убягваха, но тази година успях да ги получа. Дори и без конци, рецепта като тази затвърждава мнението ми, че няма нищо по-вкусно от домашно приготвената храна.

Адаптирала съм рецептата от книжка на София Смолницка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар