неделя, 9 април 2017 г.

Вита торта с ягодово сладко

Честита Цветница! Обичам този празник не само защото имам лични причини да го празнувам! Обичам го защото е от празниците, които се празнуват от всички, защото носи пролет, топлина, надежда.
Моето малко цветенце Л. днес празнува и по този повод разбира се, че й направих торта. Направих от любимите ми вити торти. 


Продукти за блата:
6 яйца на стайна температура
12 с.л. пудра захар
10 с.л. брашно
5 с.л. натурално нишесте*
2 ванилии, или 1/2 ампула ванилова есенция
настъргана на ситно лимонова кора

*Пшенично или царевично по избор

Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с 1/2 от захарта на пухкав сняг (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте жълтъците, ванилията и корите от лимон с останалата захар докато побелеят и увеличат обема си 2-3 пъти. Постепенно към тях прибавете на 2-3 пъти белтъците като бъркате с лопатка. Прибавете постепенно брашното и нишестето като продължавате да бъркате с лопатка.
Постелете тавичка (моята е с размери 36/37 см) с хартия за печене. Изсипете сместа и изравнете добре. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса докато блатът леко порозовее. Проверете го като забодете в него клечка за зъби - ако излезе суха, блатът е готов. След като е леко изстинал го обърнете върху друга хартия за печене, върху която има разстелени 2-3 с.л. кристална захар. Отлепете хартията, върху, която се е пекъл блатът. Оставете го да изстине напълно.

Продукти за крема:
500 г маскарпоне на стайна температура
1 бурканче сладко от ягоди*
300 мл млечна сладкарска сметана 

*Това, което ползвах аз беше с грамаж 360 г, но не сложих целият буркан, а може би около 3/4 от него. Сладкото беше с цели парченца ягода и за да стане еднородна смес го пасирах.

Разбъркайте маскарпонето с телена бъркалка или лопатка до еднородна смес. Смесете го със сладкото от ягоди. За смесването не ползвайте миксер, защото кремът ще се втечни.
Разбийте сметаната до меки върхове (отново напомням, че за да се разбие добре млечната сметана тя трябва да е много добре охладена). Добавете я на 2-3 части към маскарпонето и ягодите. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко добавете малко пудра захар. Аз не съм добавяла, защото сладостта на сладкото беше напълно достатъчна.

За сиропиране:
50-100 мл  горещо прясно мляко, смесено с 1 с.л. от сладкото

Нареждане на тортата:
Заделете си една малка част от крема за измазване отгоре и ако решите отстрани.
Нарежете блата на ленти с желана ширина. Аз избрах да нарежа 4 еднакви по ширина ленти. Вие може да направите и 5, но тогава тортата ви ще бъде по-ниска. Намажете с помощта на четка първата лента с част от прясното мляко, а после с крема, навийте я на охлюв и я поставете в средата на тортена чиния. Намазвайте и следващите ленти като ги усуквате около навитото парче, така че да тортата да заприлича на охлюв. Пристигнете тортата с тортен ринг. Намажете я отгоре с крем и я оставете в хладилник за една нощ. На следващият ден я освободете от ринга.
Украсата е по желание - може да я измажете с част от крема. Аз избрах да разбия около 200 мл сметана и да я измажа отгоре и отстрани. Малко пресни ягоди, листа мента и цвят от плодно дърво довършиха визията й :-)
Тортата е с диаметър около 20 см и височина приблизително 9 см.



Харесвате ли и вие като мен вити торти? Тогава вижте и тази :-) 




Няма коментари:

Публикуване на коментар