понеделник, 24 април 2017 г.

Мраморен кекс с малини

Не зная дали от снимките става ясно, но това е един от най-вкусните кексове, който съм яла. Направих малко промени в рецепта от книжка на Невяна Кънчева и се получи това.




Продукти:
150 г меко краве масло
250 г пудра захар
2 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
1 пак. бакпулвер
ванилия
кората на 1 лимон
50 г шоколад с аромат малина
1 шепа замразени малини* оваляни в брашно

* В сезона на пресните малини. Измийте добре няколко малини и ги оставете в камерата на хладилника да замръзнат. По този начин, когато ги поставите в кексовото тесто няма да потънат на дъното

Глазура:
100 мл млечна сладкарска сметана
100 г натурален шоколад (по възможност с аромат малина)
1 с.л. олио

Чаената чаша е с вместимост 250 мл
Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ

Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на сняг с щипка сол и 1/2 ч.ч. от пудрата захар (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъците).
Разбийте маслото, ванилията и останалата пудра захар на пухкав крем. Прибавете 1 по 1 жълтъците като разбивате за кратко след всеки от тях. Започнете да прибавяте като редувате прясното мляко и брашното (размесено с бакпулвера). Когато сместа стане еднородна прибавете и белтъците като разбърквате внимателно с лопатка. 
Отделете 1/3 от сместа и прибавете към нея разтопеният на водна баня шоколад.
В останалите 2/3 прибавете лимоновата кора.
Намаслете тавичка с мазнина и я посипете с брашно, или я застелете с хартия за печене. Поставете половината от светлата смес, върху нея кафявата смес, наредете оваляните в брашно малини и разпределете останалата половина от светлата смес. С дръжката на лъжица или друг прибор направете въртеливи свободни движения във формата, за да се смесят светлата и тъмната част и да се постигне "мраморният" ефект.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 50 мин., или до "суха клечка". Оставете кексът за около 10 мин. в тавичката да се охлади, след което го извадете върху решетка, за да изстине напълно.
За глазурата - натрошете шоколадът на ситно. Сипете олиото. Сложете сметаната да се сгорещи и залейте с нея шоколада. Разбъркайте до гладкост. Оставете глазурата да се охлади леко и залейте кекса с нея.







Няма коментари:

Публикуване на коментар