неделя, 2 април 2017 г.

Киноа с лапад (лопуш)

Признавам си, че когато на нашият пазар започнаха да навлизат продукти като киноа, чиа (чия) и други подобни подходих с известно недоверие. Недоверието беше не към полезните им свойства, а по-скоро, че като всяка "модерна" храна вкусът им е надценен. Едва ли не ако не ги готвиш, не си модерен, интересен и си назадничев. А аз от истерията по определени рецепти и храни бягам като дявол от тамян :-D
Това мое недоверие към киноата специално продължи докато не полюбопитствах и си поръчах салата с киноа в едно заведение. Хареса ми. Много.
Неведнъж съм казвала, че "зелените" храни като спанак, коприва, лапад (лопуш) са сред моите любими. Имах чуден лопуш в хладилника и реших, че сега е момента да направя киноата и мой любим продукт :-)


Продукти:

1 ч.ч. киноа
300-350 г лапад (лопуш)
5-6 стръка зелен лук
1/2 ч.ч. олио
1 с.л. джоджен
сол
3 ч.ч. вода

Измийте добре киноата (за измиването ползвайте сито, или по-широка като диаметър цедка). Накиснете я в топла вода. Това ще подпомогне по-бързото й сваряване.
Измийте и почистете лука. Нарежете го на дребно. 
Измийте лопуша. Отстранете дебелите стебла на листата и нарежете и него. Не е нужно да е много на дребно, защото той се стопява при готвене.
Сгорещете олиото. Добавете лука и го запържете за 2-3 минути. Добавете лопуша и също го задушете докато омекне. Оцедете киноата от водата и я прабавете към останалите продукти. Разъбркайте и прибавете 3 ч.ч. вода*, сол и джоджен. Намалете котлона на средна степен, поставете капак и оставете киноата с лопуша да се готвят до готовност. Това отнема около 20 минути. Сервира се топло.
Ако желаете може при сервиране да поръсите с настърган пармезан. 

* В различните рецепти пропорциите на киноа към вода са основно 1:2 или 1:3. 










Няма коментари:

Публикуване на коментар