петък, 31 март 2017 г.

Картофени кюфтета

Обичам ги! Споделям ги :-) Рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)


Продукти:
1 кг. картофи
1 яйце
1 глава лук (или няколко стръка зелен лук)
100-150 г натрошено сирене
100-150 г настърган кашкавал
черен пипер
чубрица
магданоз
целина

За паниране:
2-3 яйца
брашно

Картофите се измиват много добре. Без да се белят се сваряват в подсолена вода. Още топли се обелват и намачкват с преса. Лукът се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват и разбъркват добре. Не давам точни пропорции на подправките. Сложете тези, които обичате вие и в количество, в което ви допада на вас :-)
Направете кюфтетата в желаната големина. Леко ги сплесквайте, овалвайте ги добре в брашно, а после в разбитите яйца. Веднага ги слагайте в сгорещено олио. Изпържват се много бързо. Поставяйте готовите кюфтета върху салфетки или домакинска хартия, за да се отцедят от олиото.

Ако не разполагате с време може от предишната вечер да си сварите и намачкате картофите, да ги овкусите и да ги оставите в тенжера в хладилник за приготвянето им за следващият ден. Препоръчвам ви готовата смес да пропуснете лука, а да го добавите в деня, в който ще пържите самите кюфтета.

Да ви е сладко :-)


2 коментара:

  1. За първи път направих картофени кюфтета и пробвах вашата рецепта. Благодаря Ви, че споделяте рецепти които стават лесно и са много вкусни. Начинаеща съм и вашият блог ми помага много за менюто на моето семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце за думите, с които усмихнахте деня ми. Това е и една от моите цели /може би най-голямата/ - да помогна на всеки, който е нов в кулинарията, но желае да зарадва себе си и семейството си с домашна храна. Поздрави :-)

      Изтриване