вторник, 25 юли 2017 г.

Двуцветен чийзкейк

Какво да ви кажа за този чийзкейк освен, че е много вкусен? В най-топлото време е особено подходящ за приготвяне, защото стоенето над печката е минимално, а в резултат ще имате един чудесен десерт, с който можете да почерпите вашите гости, или просто да му се насладите с членовете на семейството си.


Когато видях идеята при Ина си бях обещала да не отлагам дълго приготвянето му. 

Продукти:
За основата:
200 грама бисквити Роден край с масло
1 пакетче краве масло (125 г) - разтопено

За крем-слоевете:
500 г маскарпоне
400 г заквасена сметана
*
200 грама кулинарен шоколад ION със съдържание 56% какао
1 пакетче портокалови корички на д-р Йоткер за тъмния слой
*
200 грама бял шоколад Fin carre
2 прахчета ванилия  + 2-3 капки от течната есенция ванилия на д-р Йоткер - за светлия слой

Видовете шоколад, които ползвах ги давам като ориентир. Вие използвайте тези, които харесвате.

Приготвяне:
За основата натрошете на трохи бисквитите и ги смесете с разтопеното краве масло. Ако имате тортен ринг можете да сглобите чийзкейка директно върху подноса за сервиране. За целта позиционирайте го на диаметър 20 см, намажете стените от вътре краве масло и ги облепете с хартия за печене или ацетатно фолио.* 
Разпределете трохите като се старайте на стане плътен равен пласт.
За крем слоевете смесете маскарпонето и заквасената сметана до еднородна смес. По принцип ако продуктите са ви на стайна температура смесването спокойно може да стане с шпатула. Разделете сместта на две равни части, като в едната част сложете портокаловите корички, а в другата ванилията.
За тъмния слой разтопете шоколада на водна баня и го добавете към половината смес. Разбъркайте до еднородност и разпределете тъмния пласт върху бисквитената основа. Оставете чийзкейка в хладилника и пригответе светлата смес.
За светлата смес разтопете белият шоколад на водна баня и го смесете с останалата половина маскарпоне и сметана. Разбъркайте и разпределете върху тъмният слой. 
Оставете чийзкейка за една нощ, за да стегне добре. На следващият ден го освободете от ринга, премахнете хартията/фолиото и украсете по желание.

*Можете да сглобите чийзкейка и във форма с откопчаващо се дъно, но в такъв случай поставете хартия за печене и на дъното, но така че краищата да стърчат. Така на следващият ден ще можете да освободите и преместите чийзкейка в подноса за сервиране.

Преди да го поднесете го оставете за 15-20 мин. на стайна температура. Вкусът е засищащ и затова може да отрязвате по-малки парчета...... но пък може да си отрежете и голямо - това си е вашият вкусен чийзкейк и ще си хапвате колкото ви сърце поиска :-)



Няма коментари:

Публикуване на коментар