понеделник, 10 юли 2017 г.

Вити банички

Мисля, че генетично на българите ни е заложено да обичаме баница във всичките й форми. Тези банички ги правих за пръв път и съм убедена, че няма да е за последен.


В момента, в който ги видях оригиналната рецепта при Кокона си обещах, че няма да отлагам дълго тяхното правене. Промените при мен са, че не разполагах с овче мляко и сирене и вместо 4 големи направих 8 по-малки банички.

Продукти:
140 мл хладка вода
1/4 пакетче прясна мая*
100 мл прясно мляко
1 с. л. захар
30 мл олио
1 ч.л. сол
450 г брашно за баница

За плънката:
200 г натрошено сирене смесено с разтопено 50 г краве масло

За намазване отгоре:
2-3 с. л. олио
малко краве масло

*Да, маята е около 10-12 г, не е погрешно написано. Резултата се вижда на снимката :-)

Водата, маята, половината от захарта и няколко лъжици брашно се смесват в купа, разбъркват се до еднородна смес, купата се покрива с кърпа и се оставя настрани да маята да "шупне". Останалите продукти (без брашното) се смесват и към тях се прибавя втасалата мая. Постепенно се прибавя брашното. Омесва се гладко нелепнещо тесто. Тестото се намазва с олио, покрива се с кърпа и се оставя да втаса.
Втасалото тесто се разделя на 8 приблизително еднакви части. Всяка част се разточва на правоъгълник. В средата му, по цялата дължина се разпределя 1/8 от сиренето (смесено с маслото). Правоъгълникът се прихлупва по дължина, усуква се като мартеница и се навива като охлюв. Баничките са нареждат в голяма тава (най-добре тази от фурната), застлана с хартия за печене. Намазват се с олиото и отново се оставят да втасат. Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна. При мен печенето отне около 25 мин. Изпечените банички се покриват за кратко с кърпа да се задушат, намазват се с краве масло и се поднасят топлички - тогава са най-вкусни.




Няма коментари:

Публикуване на коментар