За да не си помислите, че вкъщи ядем само торти и кексове ви представям тази рецепта за кюфтенца. Направих ги като експеримент, който се хареса вкъщи. Предлагам рецептата и на вас :-)
Продукти:
250 г
червена леща
2 сладки картофа
1 корен пащърнак
1 морков
1 глава лук
сух естрагон
черен пипер
сол
зехтин
царевичен грис за овалване
Измийте и сварете лещата за около 20 мин. Почистете
картофите и пащърнака. Сварете и тях. Отцедете добре излишната вода от лещата
и останалите зеленчуци. Смесете ги и ги намачкайте с преса за картофи.
Почистете лука и моркова, нарежете ги на ситно и ги задушете
в малко олио/зехтин. Добавете и тях към останалите зеленчуци. Прибавете
подправките, разбъркайте и оставете сместа да се охлади за половин-един час.
Застелете тавичка с хартия за печене. Оформяйте кюфтенцата,
овалвайте ги в царевичния грис и ги подреждайте в тавичката. Върху всяко от
кюфтенце сипете по малко зехтин. Запече ги на около 220 градуса за 10-15
минути. Кюфтенцата си подхождат с кисели краставички, а също и с кисело мляко и
чесън.
От тази доза получих 16 кюфтенца. Според мен нито един от
зеленчуците не надделява. Леко сладки са на вкус.
Опитайте :-)
Няма коментари:
Публикуване на коментар