четвъртък, 9 януари 2020 г.

Руло Стефани

За пореден път се замислям как дори шеф-готвачите са започнали първите си кулинарни опити с традиционни рецепти. И съм си отговорила отдавна защо:
- създават базови умения - няма как да скочиш 50 м, ако преди това не си тренирал да прескочиш 1 м. Същото е и с готвенето;
- използват се предимно достъпни продукти и дори първите опити да са неуспешни, лесно могат да се набавят нови за втори, трети...n-ти опит;
- огромна част от нас са израстнали в семейства, в които готвят майки и баби и те не са професионални готвачи, НО всичко, което приготвят се загнездява някъде в умовете ни и когато порастнем, търсим уюта на дома;
- дори и най-злоядите деца и възрастни трудно ще откажат голяма част от традиционните рецепти, които се готвят във всеки регион;
- тези рецепти са част от корените ни, а не познавам някой, който дори и да не е постоянно да иска да се откъсне от тях...
Мога да продължавам, но съм убедена, че и сами можете да намерите вашите отговори, ако търсите отговор на този въпрос :-)
И ето я - рецепта за Руло "Стефани" с етикета "Ало, мамо".


Продуктите са за едно малко руло. Обикновено правя руло от 1 кг кайма, което или оформям като едно голямо, или като 2 по-малки.

Продукти:
За рулото:
500 г кайма /ползвам смес/
1 яйце
1 глава лук нарязана наситно
1 ч.л. чубрица
1 к.л. млян черен пипер
1 с.л. пресен магданоз нарязан наситно
1 с.л. прясна целина нарязана наситно
***
За пълнежа:
2 сварени яйца
2-3 кисели краставички
1 сварен морков
***
малко брашно за отгоре
1 белтък

Приготвяне: За рулото омесете каймата с изброените продукти. Вземете лист хартия за печене и го посипете леко с брашно. Разпределете омесената кайма на правоъгълник с дебелина около 0,5 см. Нарежете /по избор/ яйцата на четвъртинки, а краставичките и морковите на ивици. Разпределете ги по дължината на правоъгълника и завийте руло. Опитайте се да притиснете добре рулото от всички краища и заедно с хартията го пренесете в тавичката за печене. Разбийте белтъка с вилица и с помощта на четка намажете рулото отгоре и отстрани. Печете на 200-220 градуса за около 20-30 минути.

Рулото на снимката, този път го правих в кексова форма. Поставих хартия за печене на стандартна кексова форма с дупка /като увих и около централната част/. Разпределих около 1/3 от каймата, върху нея наредих яйцата, краставичките и моркова и поставих отгоре останалата 2/3 от каймата, като отново притисках добре. Отгоре леко поръсих брашно и намазах с белтък. Пекох според времето и градусите посочени по-горе, след което обърнах "кексът Стефани" в друга тавичка, настъргах леко кашкавал и върнах във фурната за още 5 минути, докато се разтопи кашкавала.
За съжаление не разполагам с добра снимка на цялото руло, но ще се постарая следващият път, когато го правя да я добавя в публикацията.

Сосът на снимката е стандартен сос Бешамел.

Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар