събота, 25 януари 2020 г.

Торта Гараш

Нова година, нова рецепта за торта. Учудих себе си, че започнах с две солени рецепти, а не торта :-D 
Реших, че след като имам рецепта за Бяла торта Гараш е крайно време е да имам и кафевият ѝ вариант /още едно учудване за мен, че като шоколадолюбител я оставих втора по ред :-)/. 
Беше ми интересно да прочета за историята на тортата, още повече, че това е торта, създадена в България.


Тортата е създадена от австроунгареца сладкар Коста Гараш, който пристига в Русе през 1885 г. В града той управлява тогавашния гранд хотел „Ислях хане“, който се е намирал до резиденцията на княз Александър Батенберг, и в него са се посрещали видни за времето гости като румънския крал Карол II, сръбския Милан Обренович и шведския Оскар II. Именно за приеми от висок ранг Коста Гараш създава и известната си торта „Гараш“ /източник тук/.
Какво всъщност ме озадачи мен в търсене на "оригиналната" рецепта? Това че през годините тя се е променяла. Реших, че след като рецептата е променяна и носи същото заглавие, след като съм спазила основните продукти мога и аз да нарека тази торта с името й торта Гараш :-) За блатовете избрах рецептата от 1968 г., а крема го промених. Не исках да правя отделен десерт с жълтъците и затова ги сложих и тях.
Но стига толкова. Време е за рецепта. :-)

Продукти:
За блатовете:
8 белтъка със стайна температура
200 г пудра захар
200 г ситно смлени орехи
2 прахчета ванилия

За крема:
8 жълтъка
400 мл млечна сметана
400 г натурален шоколад
150-200 г краве масло

За глазурата:
200 мл млечна сметана
200 г натурален шоколад
1 с.л. олио

Приготвяне:

На блатовете: Разбийте белтъците с шипка сол на сняг. Добавете пудрата захар и ванилията и продължете да разбивате /повече за разбиването на белтъците тук/ . Спрете миксера и прибавете на 2-3 пъти орехите като бъркате внимателно с лопатка за да запазите максимално обема на сместа.
Очертайте с шаблон върху хартия за печене 5 кръга с диаметър около 24 см. Намажете ги леко с олио и разпределете сместа. Изпечете всеки блат на 180 градуса за около 10-15 минути. Изваждайте блатовете и ги оставяйте върху решетка до пълното им изстиване.
Аз правя следното - ползвам 2 решетки. Върху едната слагам току що изпеченият блат, а върху втората редя вече изстиналите един върху друг, НО важно!!!!! оставяйте помежду им хартията за печене, защото в противен случай ще се слепят.

На крема: Натрошете/нарежете шоколада наситно. Нарежете и краве маслоо на кубчета и го смесете с шоколада. Разбийте жълтъците заедно със сметаната. Сложете съда на водна баня и бъркайте непрекъснато докато сместа се сгъсти. При мен това отне около 10-15 мин. Изсипете врящия крем при шоколада и маслото и бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа. Оставете в хладилник за 20-30 минути сместа да се охлади и разбийте с миксер на пухкав крем.

За да сглобите тортата редувайте блат и крем. Имайте предвид, че крема е предостатъчен и за украса /ако решите да направите розички/. Също така кремът е достатъчно стегнат и не ви е нужен ринг.
Оставете тортата в хладилник да стегне за около 2 часа.

За да направите глазурата нарежете шоколада на ситно и го смесете с олиото. Сгорещете сметаната и го залейте. Бъркайте до еднородна смес. Оставете глазурата леко да се охлади на стайна температура.

Ако имате възможност преместете тортата върху решетка внимателно и я залейте с глазурата. Ако не можете не е проблем, но внимавайте със заливането.

Четох за различни видове украси - от шам фъстък, през оцветено в зелено кокосови стърготини и оцветени в зелено бадеми. Аз не разполагах с нито едно от изброените и просто украсих с млени орехи. Също така някъде ми попадна, че украсата била 8 розички в края и една в средата, което също донякъде приложих в украсата на моята торта.

Оставете готовата торта в хладилник за през нощта. Сервирайте на следващият ден като тортата е най-вкусна /поне за мен/ след като е престояла за известно време на стайна температура.

Да ви е сладко!






Няма коментари:

Публикуване на коментар