четвъртък, 26 януари 2017 г.

Домашен кекс

Познавате ли някой, който да не обича аромата на току що изпечен домашен кекс? Аз не :-)


Тъй като отпускът ми по майчинство приключи и отново тръгнах на работа ще има моменти, в които да разчитам на рецепти за домашен кекс, които според мен са чудесен избор, ако обичате сладко, не искате да купувате готови сладки изделия, но не разполагате с достатъчно време, за да приготвите нещо по-сложно.

Продукти:
6 яйца със стайна температура
250 г захар
100 мл сок от цитрусови плодове*
60 мл олио
300 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
настъргана кора от лимон, мандарина, портокал - по избор

Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ

*Лимон/мандарина/портокал. Ако нямате налични сложете същото количество вода. Не ви препоръчвам да е само лимон заради киселинността му.

Пресейте брашното, заедно с бакпулвера и ванилиите.
Смесете сока, коричките и олиото.
Разбийте яйцата със захарта докато побелеят и увеличат значително обема си. Добавете сокът и олиото и разбийте на най-ниската степен на миксера за кратко, само докато двете смеси се обединят. Постепенно прибавете и брашното, като ви съветвам да бъркате с телена бъркалка, за да запазите максимално "въздуха" в тестото. Намаслете кексова форма с олио, посипете я с брашно и изсипете кексовата смес. Печете в предварително загрята фурна на около 160-180 градуса, докато клечка, забита в кекса излезе суха. В моята фурна това отне около 50 мин. Оставете кекса за няколко минути във формата, след което го извадете от формата и го оставете да се охлади. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар