сряда, 11 януари 2017 г.

Милинки

Зима е. И кога, ако не сега е времето за любимите тестени закуски/вечери... всъщност има ли значение коя част на деня е :-)


Продукти:
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
200 мл топличка вода
2 пак. суха мая (или 1 кубче прясна)
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
700-800 г брашно

За заливката:
2 с.л. брашно
1/2 с.л. сол
125 г краве масло

Чаената чаша е с вместимост 200 мл

Маята, захарта, водата и 4-5 с.л. от брашното се разбъркват до еднородна смес. Съдът се покрива с кърпа  се оставя на топличко да втаса за около 15 мин.
Яйцата се разбиват с тел. Добавят се киселото мляко и втасалата мая. Солта се разбърква в част от брашното и се прибавя към сместа. Разбърква се. Постепенно се прибавя брашно и се омесва тесто.
Тавичката* се намаслява с краве масло/олио (не пропускайте и стените). От тестото се откъсват парченца приблизително с големината на орех, овалват се и се нареждат едно до друго (но не плътно). Тавата се покрива с кърпа и се оставя да втаса за около 40-50 мин.

*Тавичката, която ползвам е с диаметър 32 см.

За заливката: Маслото се разтопява. Добавят се солта и брашното. Бърка се докато брашното леко се позапече (променя цвета си до леко жълто).

Втасалите милинки се заливат със сместа. Постарайте се да има навсякъде. Пекат се в предварително загрята фурна първоначално на 220 градуса за около 10 мин, след което фурната се намалява на 190 градуса до тяхното доизпичане. Общото време за печене в моята фурна беше около 30-35 мин.
Готовите милинки се покриват с чиста кърпа леко да се позадушат.



Рецепта с етикет "Ало, мамо" и отново е от онези, "изцапаните" рецeпти :-).

Няма коментари:

Публикуване на коментар