понеделник, 20 юни 2016 г.

Сладкиш с извара и нектарини

Нещо вкусно, нещо лятно.
Обичам да разглеждам руските сайтове с рецепти. Прави ми впечатление, че в техните сладкиши много се използва извара. Аз не съм я ползвала често по този начин и затова избрах една руска рецепта за "Пирог с творогом и абрикосами" :-) Кайсии нямах, но имах нектарини :-)



Продукти за тестото:
100 гр. захар 
150 гр. меко краве масло
3 яйца на стайна температура
1 бакпулвер
около 400 гр. брашно
1 ванилия

Продукти за пълнежа:
500 гр. безсолна извара
100 гр. крема сирене*
3 яйца на стайна температура
180 гр. захар
50 гр. царевично нишесте (или пшенично)
200 мл сладкарска сметана**
3 по-големи нектарини 
1 ванилия
сокът и кората на 1/2 лимон

* Оригиналната рецепта е с 600 гр. извара, но тъй като нямах добавих 100 гр. крем сирене.
** Ползвах млечна

Ако не разполагате с кухненска везна това може да ви е от помощ.

Приготвяне на тестото:
Маслото се разбива със захарта. Едно по едно се добавят яйцата като се разбърква за кратко след всяко яйце. Добавят се бакпулвера и ванилията разбъркани с малко брашно. Постепенно се добавя и останалото брашно и се замесва тесто. Готовото тесто е добре да се увие във фолио и да се остави в хладилник, за да стегне леко. Така се работи по-лесно с него.

Приготвяне на пълнежа:
Изварата, крема сиренето и захарта се разбиват добре. Добавят се ванилията и лимоновата кора+сокът, а след тях - яйцата като се разбива за кратко между всяко яйце. Прибавя се нишестето и се разбърква добре. Сметаната се разбива с миксер до меки върхове* и постепенно се прибавя към сместа като смесването става с помощта на шпатула.

*Ако ползвате млечна сметана я дръжте до последно в хладилника, защото добре охладена се разбива по-добре. 

Сглобяване на сладкиша:
Тавичка с откопчаващо се дъно с диаметър 26 см. се застила с хартия за печене (вижте тук една хитринка). Стените се намасляват с масло (ако желаете поставете хартия и там). Тестото се разточва с дебелина около 0,5 см. и се разпределя по дъното и стените на формата (ако ви е трудно да го направите погледнете тук). Надупчете тук-таме тестото с вилица.
Нектарините се нарязват на осминки. Парченцата се нареждат едно до друго. Пълнежът се изсипва върху нектарините и се заравнява.
Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-50 мин. Сервира се след като е охладен добре.
Моят съвет е да го пренесете от тавичката, в която е опечен в подноса, в който ще го сервирате едва след като сладкишът е престоял една нощ в хладилник. Тогава е стегнал добре и няма да имате проблем. Аз избързах и имаше опасност сладкишът да се разпадне на парчета. 

Източник на рецептата тук.


Няма коментари:

Публикуване на коментар