неделя, 5 август 2018 г.

Шоколадов чийзкейк

Да, зная, лято е. И се препоръчват сладоледи, или плодови десерти. Но!... Няма да е винаги лято, а и за любителите на шоколад (като мен) лятото няма да е пречка да си направят нещо мнооого вкусно и шоколадово като този чийзкейк :-)


Продукти:
За основата:
300 г бисквити
2 с.л. какао*
2 с.л. кафява захар
130 г краве масло

*Ползвах светли бисквити (виждате ги като украса на снимката) и затова сложих какаото. Ако ползвате тъмни бисквити какаото може да го пропуснете.

За чийзслоя:
200 г крема сирене
250 г маскарпоне
200 г заквасена сметана
150 г захар
200 г натурален шоколад
4 яйца
2 с.л. какао
4 прахчета ванилия

Приготвяне:
На основата - натрошете бисквитите с блендер. Смесете ги с какаото, захарта и нарязаното на парченца меко краве масло. Разбъркайте добре с ръце, докато сместа заприлича на мокър пясък. Застелете форма за торта с диаметър 24-26 см. с откопчаващо се дъно с хартия за печене. Разпределете трохите и ги притиснете, за да се получи равен блат. Не прекалявайте с натискането, за да не ви е трудно в последствие при рязане на чийзкейка. Поставете формата за торта в хладилник за 30 минути докато приготвите кремообразният слой.
На чийзслоя - Продуктите трябва да са на стайна температура. Разтопете шоколада на водна баня и го оставете да се охлади. Смесете крема сиренето, маскарпонето, заксвасената сметана, ванилията и захарта. Разбъркайте до еднородна смес. Прибавете яйцата и разбийте с миксер колкото сместа да стане еднородна, но не прекалявайте с разбиването. Прибавете и разтопеният и охладен шоколад. Разбъркайте. 
Изсипете кремообразната смес върху охладеният блат и изпечете чийзкейка на 160-70 градуса за около 50-60 минути. Наблюдавайте го - щом в краищата се е стегнал, а в средата е още леко нестабилен е готов. Изключете фурната и го оставете да изстине при леко открехната врата. След това го извадете и го оставете в хладилник за през нощта. На следващият ден го извадете от формата и го украсете по желание.

Можете да добавите смлени ядки в основата, но намалете със същият грамаж бисквитите. 

Да ви е сладко! 




Няма коментари:

Публикуване на коментар