сряда, 13 септември 2017 г.

Боровинкова торта

Вчера бях рожденичка. Дали съм порастнала не зная. Зная, че има част от мен, която искам никога да не порЕсне като Пипи. Така ще съм сигурна, че ще има част от мен, която никога няма да остарее.
Какъв беше моят избор за торта? Тортата да е без глутен и да е с боровинки. Добрата новина беше, че моята първа помощничка все още е във ваканция и отново творихме заедно :-)


Eто и самата рецепта.

Продукти за блатовете:
5 яйца на стайна температура
200 г захар
130 г картофено нишесте 
40 г какао
5 г бакпулвер ( 1 ч.л.)

Пригответе блата от предишният ден.
Включете фурната на 180 градуса.
Смесете нишестето, какаото и бакпулвера.
Разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците с щипка сол и половината от захарта (тук можете да прочетете какви правила спазвам при разбиването на белтъци). Разбийте жълтъците с останалата захар. Постепенно прибавете разбитите белтъци. Бъркайте с лопатка. Прибавете и сухите съставки. Разбъркайте до еднородна смес.
Застелете тортена форма (диаметър 24-26 см.) с откопчаващо се дъно с хартия за печене. Ако се притеснявате за отлепянето на блата може да облепите и стените. Аз не го направих и нямах проблеми. Изсипете тестото наведнъж, заравнете и изпечете за около 40 минути. Проверявайте готовността на тестото с клечка.
Оставете изпеченият блат във формата да се охлади. След това го извадете от формата и го оставете за през нощта да изпръхне.
Разрежете блата на 3 или 4 платки. Аз изпекох във форма с диаметър 26 см и разделих на 3. Разбира се, ако не можете да отрежете блатове спокойно можете да разделите тестото и да опечете всеки блат по отделно.

Изборът ми на картофено нишесте е заради липсата на глутен в него. Ползвах това.


Ако нямате просто направете любимата си рецепта за кафяви пандишпанови блатове.

Продукти за крема:
200-250 г боровинки пресни или замразени + 5 пълни супени лъжици захар
15 г желатин
350 г маскарпоне
150-200 г пудра захар (на вкус)
1 пакетче бурбонска ванилена захар
500-600 мл млечна сладкарска сметана 35% масленост

Смесете маскарпонето, ванилията и пудрата захар. Бъркайте или с миксер на ниски обороти или с лопатка.
Накиснете желатина в 90 мл студена вода да набъбне.
Залейте боровинките и захарта с малко вода и ги сложете в съд. Варете сместа около 10 минути. Премахнете от котлона и претрийте боровинките през кевгир. Ако сместа е още топла прибавете към нея желатина без да е нужно да го разтваряте на водна баня. Ако вече е по-хладка може леко да я затоплите, но в никакъв случай не да заври и добавете набъбналият желатин. Разбъркайте добре и от топлината желатинът ще се разтвори. Прибавете боровинковата смес към маскарпонето и разбъркайте до еднородност. Оставете сместа да се охлади (може и в хладилник, но не за дълго). 
Разбийте много добре охладената млечна сметана и постепенно я прибавете към горната смес като бъркате с лопатка.

За да подредите тортата. Поставете първият блат в подноса за сервиране и го пристигнете с тортен ринг. Разпределете част от крема. Редувайте блат и крем. Оставете тортата поне за 3-4 часа в хладилник. Премахнете ринга и украсете по желание. Можете да оставите тортата и „гола“, защото много хубаво се очертават пластовете на крем и блат. 

Какъв беше моят избор за украса? Отделих много малка част от боровинковата смес и добавих малко маскарпоне (извън тези 350 г), които съм написала по-горе. Така получих по-тъмно лилав цвят. Бях си оставила и от крема между пластовете, който измазах тортата от страни и тук таме с лъжица слагах от тъмната част. След това с помощта на инструмент за заглаждане на торти просто „размазах“ тъмната част. Боровинки, капини и малко зеленина бяха последните щрихи :-)

Относно самият вкус. Боровинките дадоха цвят, не толкова вкус на самата торта. Следващият път бих сиропирала много леко блатовете с прясно мляко, макар че тората не е суха като цяло мисля, че лека допълнителна влажност би била добър избор. Тортата е лека и не е сладка.

Рецептата за блатовете е от тук
Рецептата за крема е вдъхновена от Йоли.




Няма коментари:

Публикуване на коментар