понеделник, 23 октомври 2017 г.

Лазаня с броколи и гъби

Чудех се как да кръстя тази прелест в чинията. Лазаня ли да е, запеканка ли, що ли... В крайна сметка реших, че името не ми е важно, но вкусът - да. И тъй като този експертимент поне за моите вкусове е успешен го споделям и с вас.



Продукти:
1 пакет кори за лазаня*
1 средно голяма глава броколи
500 г гъби печурки
70 г краве масло
200 г кашкавал настърган на едро
100 г пармезан настърган на едро
***
Сос Бешамел:
1,200 литъра прясно мляко
5-6 с.л. брашно
70 гр. краве масло
1-2 щипки смляно индийско орехче
млян черен пипер и сол на вкус

*Пакетът лазаня, който ползвах аз беше 250 г (6 големи кори - пресни). Корите ми стигнаха да направя 4 пласта в тавичка с размери 18/28 см.

Приготвяне:
Накъсайте броколите на "розички". Сварете ги в посдолена вода за около 10 мин.
Задушете измитите и нарязани на едно гъби в краве маслото. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
За соса "Бешамел" маслото се разтопява. Добавя се брашното и се бърка леко да се запържи и промени цвета си. Постепенно и при постоянно бъркане се прибавя прясното мляко. Добавя се сол, черен пипер и индийското орехче. Сосът се вари на среден огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти, но не прекалявайте с гъстотата, тъй като във фурната при печене ще се сгъсти още. Когато е готов се отдръпва от котлона, поставя се капак и се оставя, докато потрябва.
На дъното на тавичката сипете 1-2 черпака от соса. Разпределете първият пласт кори за лазаня. Върху тях разпределете част от гъбите, част от броколите и настъргания кашкавал. Сипете част от соса. Отново следват - кори, гъби и броколи, кашкавал и сос. Най-отгоре върху последният пласт от корите буквално намажете останалият ви сос "Бешамел"  и разпределете настърганият пармезан. Печете на 200 градуса за около 20 мин.
Макар че, изстиналата лазаня е далеч по-фотогенична ви препоръчвам да си я хапнете топла. От пармезана се е получила леко хрупкава коричка, която като се смеси с останалата част от парчето се получава вкус, който ще ви накара да забравите за диетата :-)

Да ви е сладко!

Ако желаете тук можете да видите още едно предложение за безмесна лазаня.

1 коментар:

  1. Това е само за адашката ти при по-специален повод, че е малко скъшичко :)

    ОтговорИзтриване