неделя, 21 юли 2019 г.

Торта Елица

Време е да споделя защо в последните месеци не успявам да публикувам нови рецепти. С моя съпруг бяхме в очакване на второто ни детенце :-) И ето я - в началото на месец юни се появи тя - Елица - желана, чакана, показваща ни, че любовта към децата може само и единствено да се увеличава!
Тортата, която ще ви представя днес я правих за 40-тия й ден.



Излишно е да казвам, че въпреки опита ми със сладкоправенето вълнението при направата й беше огромно. Допълнително напрежение беше факта, че за пръв път правих торта на два етажа. Наред с нея направих и още няколко сладки неща, за които ще ви разкажа отделно. А сега рецептата за тортата:

Продукти:

За първия етаж с диаметър 26 см:
6 яйца със стайна температура
150 г захар
40 г фино царевично нишесте 
140 г брашно
3 пак. ванилия
1-2 пакетчета лимонова кора на д-р Йоткер

За вторият етаж с диаметър 15-16 см: 
3 яйца със стайна температура
75 г захар
20 г фино царевично нишесте 
70 г брашно
1 пак. ванилия
1 пакетче лимонова кора на д-р Йоткер

За пластовете с череши - общо количество за двете торти:
2 ч.ч. замразени/пресни череши
1 ч.ч. вода
Захар на вкус*
2-3 с.л. амарето
2 ванилии
2 пак. желатин 10 г. на д-р Йоткер + 120 мл вода за желатина

*Аз използвах замразени череши, които бяха посипани със захар. Затова не добавих допълнително захар. Вие може да добавите според вашият вкус и сладостта на черешите.

**Ако ще правите само тортата с диаметър 26 см. можете да намалите продуктите с 1/3 или просто ще имате по-дебел плодов пласт.

За вътрешният крем - общо количество за двете торти:
800 г крема сирене
400 г заквасена сметана
400 мл млечна сладкарска сметана
250 г пудра захар
ванилия
2 пак. желатин 10 г. на д-р Йоткер + 120 мл вода за желатина

Ако ще правите само тортата с диаметър 26 см. намалете продуктите с около 1/3

За външния крем за измазване - общо за двете торти:
300 г крема сирене студено
150 г краве масло със стайна температура
80 г пудра захар
ванилия

Ако ще правите само тортата с диаметър 26 см. намалете продуктите наполовина

За сиропиране на тортите - 300 мл топло прясно мляко с 1 ванилия

Приготвяне:
На блатовете: Пригответе блатовете 1 ден по-рано. Технологията и за двете торти е еднаква.
Смесете брашното, нишестето и ароматите. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте белтъците с половината от захарта и щипка сол. Отделно разбийте жълтъците с останалата захар, докато увеличат обема си 2-3 пъти. Постепенно прибавете белтъците като бъркате или с лопатка, или с миксер на ниски обороти за кратко време. Накрая добавете и сухите съставки.
Застелете форма за торта с хартия за печене. Не поставяйте хартия на стените. Изсипете сместа, заравнете и изпечете блата на 180 г. докато клечка забита в центъра излезе суха.
Оставете изпеченият блат да се охлади леко, прокарайте нож по стените на формата, извадете блата, премахнете хартията за печене и оставете да изстине напълно върху решетка. След като изстине напълно го завийте във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за през нощта. На следващият ден го разрежете на 3 платки.

На пласта с череши: И тук ви съветвам да приготвите тези пластове 1 ден предварително.
Накиснете желатина в студената вода и го оставете да набъбне.
Изчистете черешите от костилките. Сложете ги на котлона в съд, добавете вода и захар /ако е необходимо/. След като сместа заври оставете да поври 5-7 мин. на среден огън. Прибавете ароматите. Отстранете съда от котлона, пасирайте сместа и докато е топла прибавете и набъбналия желатин. Разбъркайте добре докато той се разтопи.
Пригответе си 4 тавички с диаметър равен, или малко по-малък от диаметъра на тортите. Застелете ги с фолио за свежо съхранение. Разпределете сместа като се стараете да постигнете еднаква дебелина на черешовия пласт. Оставете в камерата на хладилника да замръзнат.

На вътрешния крем: 
Накиснете желатина в студената вода и го оставете да набъбне.
Разбъркайте крема сиренето със захарта и ванилията. Прибавете заквасената сметана. Разбийте млечната сметана отделно и постепенно прибавете и нея. 
Разтопете на водна баня желатина. Прибавете малка част от сметановия крем към топлия желатин и разбъркайте за да се темперира. След това бързо го изсипете към останалата смес и бъркайте с миксер до еднородност.

Сглобяване на тортата:
Поставете първият блат в подноса за сервиране и го пристегнете с тортен ринг. Сиропирайте го с прясно мляко с помощта на четка. Разпределете част от крема, извадете първият замразен черешов пласт и го притеснене, върху него отново поставете част от белия крем. Следва вторият блат и същите стъпки, както с първият. Третият блат леко го сиропирайте и измажете тънко с част от крема.
Оставете тортата да стегне добре, след което я измажете с външният крем.

На външния крем:
Разбийте с миксер на пухкав крем маслото, ванилията и пудрата захар. Прибавете хладното крема сирене и доразбийте до хомогенност. Ако кремът ви се стори отпуснат може да го оставите за около 20-30 мин. в хладилник преди да пристъпите към измазването на тортата. Този крем е подходящ и за шприцоване.

Допълнителни насоки:
Както ви писах по-горе за пръв път правих двуетажна торта. За да се подготвя изгледах няколко клипчета в интернет и мога да ви дам следните насоки:
1. Всеки етаж се подготвя по отделно сам за себе си.
2. За поставка на малката торта изрежете картон една идея по-малък от диаметъра на тортата и го облепете с домакинско фолио. По този начин ще "скриете" основата.
3. Преди да сложите вторият етаж измерете приблизително диаметъра му и подгответе долният етаж по следният начин - забийте на 5-6 места в кръг няколко сламки като ги изрежете според дебелината на тортата. Във всяка сламка поставете по едно дървено шишче. По този начин ще предотвратите евентуално хлътване на горният етаж.
4. Пренесете горният етаж с помощта на две широки шпатули. Опитайте се поставянето да стане на един път, защото ако се наложи да намествате етажа има вероятност да нарушите целостта на долният етаж.
5. Излишно е да казвам, че освен череши може да използвате каквито желаете плодове - ягоди, малини и т.н.

В отделна публикация ще споделя и рецепта за кекса, който направих за повода и малко за тържеството.

Да ви е сладко! :-)







15 коментара:

  1. Честита ви радост! Здрава и щастлива да расте Елица! Тортата е вълшебна, много, много красива, а повода за нейната направа я превръща в повече от специална. Прегръдки от мен и целувки на малкото слънчице!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите пожелания, Кате! Радвам се, че тортата ти хареса! Прегръдки и от мен :-)

      Изтриване
  2. Здравейте, със сигурност ще я направя за 2-рия рожден ден да детето ми. Затова да питам какво крема сирене използвате? Че има и с по натрапчиви вкусове...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ива! За тази торта използвах Филаделфия - оригинал, но често използвам и съм много доволна от крема сиренето на Лидл - Пилос (на опаковката пише "Крем за мазане" с натурален вкус). Много ще се радвам тортата да ви хареса и да споделиш резултата. :-)

      Изтриване
    2. Благодаря, ще споделя резултата 🤗

      Изтриване
  3. Здравейте! След измазването на тортата с крема, който сте написали, става ли да се облече с фондан? Или трябва да е измазана с класически маслен крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Според мен по-добре би било за използвате класическият маслен крем. Успех :-)

      Изтриване
    2. Добре, благодаря за съвета. И последен въпрос, колко общо парчета е тортата. Тъй като ще я направя, но ми трябва спокойно да се нареже на около 30 парчета. :)

      Изтриване
    3. На този въпрос не мога да Ви отговоря с абсолютна точност, тъй като не съм професионалист и не бих искала да Ви подведа. При мен се получиха 16 парчета от долният етаж. От тортата, която беше отгоре - 8, т.е. общо 24 парчета. Много обаче зависи и от дебелината на самото парче. Дано съм Ви ориентирала.

      Изтриване
  4. Да, ориентирах се. Предполагам,че сте рязали нормални (по-дебелички) парчета. А аз ще я правя главно за дечица. Ще помисля и ще увелича малко продуктите, ако се наложи. Много ви благодаря за бързите отговори. Прекрасна торта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом е за деца трябва да достигне. Благодаря за добрите думи и затова, че избрахте тази толкова скъпа за мен торта за празника Ви :-)

      Изтриване
  5. Здравейте,може ли сиренето да се замени с маскарпоне? Или поне 50 на 50 сирени и маскарпоне ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, можете да го замените. Имайте предвид обаче, че то е по-мазно и кремът Ви ще е малко по-тежък като вкус. Можете и комбинация 50/50. Успех :-)

      Изтриване
  6. Здравейте,млечната сметана в крема подсладена ли е или не?

    ОтговорИзтриване