неделя, 13 октомври 2019 г.

Чушки с кайма, ориз и бял сос

Да, отново бял сос. Любим ми е. Дори чинийката ми е същата :-D
Отново рецепта с аромат на детство. Отново рецепта с аромат на уют.  Отново рецепта с етикет "Ало, мамо" :-)


Да си призная солените рецепти ги пиша по-трудно. В сладкарството точните мерки са по-важни /според мен/, а тук, особено като е храна, която си готвил без мерки и теглилки отговорността е голяма, ако не искаш да подведеш човек, който готви нещо за пръв път.

Продукти:
За пълнежа:
500 г кайма
1 ч.ч. ориз /можете да го замените с булгур - също е мнооого вкусно/
1/2 ч.ч. олио
1 глава лук
1 морков
1 парче корен целина /с големина колкото четвърт ябълка/
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. млян черен пипер
1 ч.л. червен пипер
нарязани на ситно листа магданоз и целина - общо около 2-3 супени лъжици
сол
***
пипер - измит и изтърбушен. Точното количество не мога да кажа. Много зависи от големината на самата чушка, но да речем около 15 броя.
***
За соса:
2 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
70 г краве масло
2 с.л. брашно
около 0,8-1 литър горещ бульон - най-вкусно става с течността, в която са се пекли чушките
черен пипер
сол

Чаената чаша е с вместимост 250 мл

Приготвяне:
Нарежете на ситно лука, моркова и корена от целината. Задушете ги за около 5 минути в олиото. Прибавете каймата и я бъркайте за да стане на "трохи" и да се позапържи. Почистете и измийте ориза. Прибавете и него. Бъркайте за няколко минути. Прибавете 2 ч.ч. гореща вода и подправките. Оставете сместа на средна степен на котлона да покъкри. След като голямата част от водата се "изпие" /но не всичката/ напълнете чушките като не ги пълните до горе, защото при готвенето във фурната оризът ще набъбне още. Наредете ги в дълбока тавичка. Сипете гореща вода около 2 пръста и печете във фурната на около 220 градуса за приблизително 40 минути. Ако по време на печенето водата поизври можете да долеете още гореща вода.
Когато чушките са готови ги прехвърлете в друг съд. Отделете останалата течност, в която са се пекли чушките. Разбийте яйцата с киселото мляко и постепенно, на тънка струйка прибавете от течността. Сложете маслото да се разтопи в тенджерка на котлона. Запържете в него за около минута брашното. Добавете сместа с яйцата и бъркайте на среден огън до готовност. Ако сосът ви се стори гъст, по време на готвенето може да добавите малко още гореща вода.

Пропуснах да ви кажа, че ако ви остане част от сместа, можете или да я изсипете свободно в тавичката покрай чушките, или да добавите още малко вода и да я досготвите на котлона. Особено ако си имате вкъщи човек, като моя половин, който на тези чушки им яде само плънката :-D

Да ви е сладко :-)



Няма коментари:

Публикуване на коментар