сряда, 17 февруари 2021 г.

Най-вкусната дърпана баница

Моите баби не са правили дърпани баници и нямам детски спомени, свързани с този тип печива. Бях на повече от 30 г., когато за пръв път направих дърпана баница. Четях и гледах информация. Харесваше ми. Мисля, че се получаваше добре.
Миналата година попаднах на рецепта при Ил и нейното "Щъркелово гнездо". Грабна ме по-различният вариант на направа на самата баница. Престраших се и направих. Беше..... невероятна. Разбрах, че оригиналната рецeпта е на Ирма от "Sentiments in the kitchen". Месеци по-късно, заедно с Диманка направихме дозата на Ирма, от която се получават 2 баници. След като снощи, за пореден път с Диманка направихме 2 баници /държа да отбележа, че тя има огромен принос в снощното творене - меси, точи, дърпа, а е само на 19 г./, реших, че е крайно време да включа рецептата за тази невероятна баница в моята Трохичка.  Мечтая си, един ден, дъщерите ми и внуците ми да си казват: "Дърпаната баница на мама/баба е най-вкусната. Искам да се науча да я правя като нея." За мен и хората, които са я опитвали, това е най-вкусната дърпана баница... въобще най-вкусната баница.


От продуктите, които ще посоча по-долу се получават 2 баници с диаметър около 30-32 см.

Продукти:
За корите:
500 мл хладка вода
2 равни с.л. сол
2 с.л. оцет
2 с.л. олио
1 кг брашно за баница

За сместа, която служи за оформяне на корите:
50 мл олио
100 г краве масло
6-8 с.л. брашно

За пълнежа:
6 яйца
250-300 г кисело мляко
700-800 г натрошено сирене

Допълнително:
малко краве масло, нарязано на дребни кубчета за най-отгоре на баницата
олио за омазняване на топките и работния плот

Приготвяне: Замесете тесто от водата, олиото, оцета, солта и брашното. Оформете тестото на фитил и с помощта на нож нарежете фитила на около 16-18 парченца /за мен 16 е добро като вариант. Корите стават малко по-големи. Правила съм и с 18 парченца/. Оформете всяко късче тесто на хубава топка /може да ползвате брашно, или олио за оформяне/. Намаслете добре с олио топченцата и ги наредете в тавичка/поднос. Оставете ги да си починат за 15 минути. След това ги притиснете с длан /всяко едно/, за да станат плоски и ги оставете отново за 15 минути.
 

Докато парченцата си отпочиват за втори път, за да направите сместа, с която ще се оформят корите сложете маслото в съд на котлона да се разтопи /или направете това в микровълнова фурна/. Смесете го с олиото и брашното. Трябва да се получи кашичка. Първоначално сложете 6 лъжици брашно, но ако е прекалено рядко може да добавите още 1-2.

Подгответе и плънката като разбийте яйцата, прибавяте киселото мляко и сиренето.

Когато парченцата са се отпуснали, намажете добре масата/плота, върху който ще работите с олио и вземете 2 от питките /останалите може да покриете с фолио или кърпа, за да не изсъхват/. Сложете около 1 с.л. лъжица от маслено брашнената смес върху едната питка.


Похлупете я с другата и притиснете с помощта на палеца и показалеца всички краища на двете питки, така че да се слепят.


Започнете да разточвате и да изтънявате тестото. След като е станало тъничко започнете внимателно да издърпвате тестото, за да се доизтъни - от средата към края. Надявам се от двете снимки долу да придобиете представа за метода и тънкостта на корите.


По желание можете леко да наръсите с олио готовата кора. Аз го правех, но само ако ми се стори, че е по-суха.
Разпределете част от сместа за плънката от яйце, мляко и сирене /при мен беше по около 5-6 супени лъжици на кора/. Ако е по-течна може леко да я поразмажете с ръка.


Започнете да навивате кората на руло, като се стараете рулото да не е плътно, а по-рехаво, за да не залепнат пластовете един върху друг. Пренесете внимателно навитото руло в намаслена с олио тавичка и го усучете като охлюв. Аз разпределих по 4 готови рула в две тавички с диаметър около 30-32 см.
Най-отгоре върху баницата наръсете тук таме от маслено брашнената смес. Може да добавите и по няколко  малки кубчета краве масло. Пропуснах да снимам суровата баница с кубчетата масло, но сложих около 8 малки парченца равномерно по цялата баница. Тук е снимана преди тях.


Печете веднага в силна фурна, която трябва да е предварително загрята. Аз пекох на 230 градуса около 15-20 минути.
След като баницата е готова, я напръскайте леко с вода, завийте я с кърпа и я оставете за около 15 минути да се задуши.

Да ви е сладко!





Няма коментари:

Публикуване на коментар