понеделник, 8 март 2021 г.

Мус торта Ferrero rocher

Честит празник на всички дами! 

Знаете ли, че днешната рецепта не е направена специално за празника? От много време исках да направя торта Фереро Роше, но отлагах. И така един ден пакет вафлени фунийки, които отлежаваха в шкафа ми ме повикаха: "Хайдееее, направи нещо с наааас". Много обичам мус торти и затова потърсих вариант на мус торта Фереро Роше. Попаднах на рецепта, която спазих почти точно. Но.... не бях доволна напълно от крайния резултат. Беше вкусна, но имах забележки по глазурата и част от пластовете. Затова - 2 дни по-късно, амбицирана, реших да направя моя вариант на тортата. Този път бях доволна. Промених пластове, муса, глазурата.... и останах особено доволна от резултата. Ето, този резултат ще споделя с вас :-)


Продукти: 
За блата:
120 г брашно
20 г какао
3 с.л. фино смлени лешници
1 каф.л. сода бикарбонат /3 г/
1 каф.л. бакпулвер /3 г/
щипка сол
1 яйце
120 г захар
60 г разтопено краве масло
100 мл гъст айрян
50 мл вряла вода
1 ампула ванилия

За хрупкавия слой:
100 г течен шоколад Нутела /или по ваш избор/
100 мл сметана
80 г вафли с лешников пълнеж
60 г фино смлени лешници
80 г. нарязани на едро и цели лешници

За муса:
100 мл мляко
400 мл млечна сладкарска сметана за разбиване 35% масленост
200 г натурален шоколад 
100 г течен шоколад Нутела /или по ваш избор/
1 пак. желатин + 60 мл вода за него

За глазурата:
200 мл млечен шоколад
150 мл сметана
50 г краве масло
шепа натрошени на едро лешници


Приготвяне:

На блата: Включете фурната на 180 градуса. Смесете в купа всички сухи съставки. Разбийте яйцето заедно със захарта /може и без миксер/. Прибавете последователно маслото, айряна и ванилията. Прибавете сухите съставки и разбъркайте. Накрая добавете горещата вода. Изпечете блата във форма за торта 19-20 см, която предварително сте намазали с олио и посипали с брашно. Блата се пече около 30-35 минути. Оставете изпечения блат във формата за около 10 минути. След това го извадете и оставете да изстине напълно. След като е изстинал добре, с помощта на дълъг нож отрежете "шапчицата", която се е получила при печенето и изравнете блата. Какво ще направите от нея, ако желаете, ще прочетете малко по-надолу.

На хрупкавия слой: Смелете вафлите с чопър. Смесете ги с течния шоколад, сгорещената сметана, фино и едро смлените лешници. Облепете дъното на ринг за торта /или използвайте ринга от формата, в която сте пекли/ с фолио за свежо съхранение. Поставете го върху равна повърхност /дъска за рязане например/. Разпределете слоя равномерно. Оставете този пласт в камерата на хладилника да стегне. Примерно около 1 час.

На муса:  Залейте желатина с водата, за да набъбне. Нарежете шоколада на ситно и го смесете с течния шоколад. Сгорещете прясното мляко заедно с маслото, прибавете набъбналия желатин, разбъркайте добре и залейте шоколадите. Разбъркайте до еднородност. Разбийте сметаната до полуготовност /да речем да е по-рядка от пяна за бръснене - така мога да го обясня/. Прибавете на 3-4 пъти сметаната към шоколадовата смес. Бъркайте леко с лопатка до еднородност.

Сглобяване на тортата: Поставете блата в подноса за сервиране. Върху него поставете хрупкавия слой. Позиционирайте ринг за торта, чийто диаметър да е с около 1-1,5 см по-голям от диаметъра на слоевете /т.е. ако сте пекли блат и имате слой 19 см, позиционирайте ринга на 20-21 см/. От вътрешната страна облепете ринга с ацетатна хартия /ако нямате ползвайте хартия за печене. Това просто ще облекчи ваденето на тортата в последствие./. Изсипете муса внимателно, като изтръсквате добре, за да може да попане мус и отстрани. Оставете тортата в хладилник за през нощта, или в камерата на хладилника поне за 4 часа. Тортата трябва да е чудесно охладена преди да я залеете с глазурата.

Глазура и украса: Натрошете шоколада на ситно. Кипнете сметаната и маслото, а след като са готови залейте шоколада. Разбъркайте до еднородност. Добавете лешниците. Оставете глазурата леко да се охлади, но да остане течна. Извадете тортата от ринга и премахнете ацетатната хартия. Залейте я с глазурата. С помощта на шпатула разпределете глазура и от страни.

Ако тортата ви е била в камерата на хладилника я оставете в хладилник за няколко часа, за да се отпусне, преди да я сервирате.

Допълнение и идея: От блата ми остана капачето. Смлях го с блендер, смесих го с около 3 лъжици маскарпоне и омесих добре. Стана влажна маса, която направих на топчета. Замразих ги за около 30 минути в камера, а след това ги овъргалях за разтопен шоколад /а някои и в лешници след това/. Тези топчета виждате като украса на тортата. При мен се получиха около 20-25 броя.

Още едно уточнение. Аз заделих около 200 грама от готовия мус, защото голямата ми дъщеря искаше "кафяво кремче". Така че муса е повече от достатъчен за всеки любител на този вид торти :-)

Да ви е сладко!








1 коментар: