вторник, 12 март 2024 г.

Осмомартенска шоколадово-малинова торта с маскарпоне и сметана

Беше 7 вечерта на 7-март. Аз - уморена от работа. Вътрешният глас - направи торта. Какво да се прави - трябва да слушаме вътрешният си глас, особено, ако дъщерите ти, които при наличието на майка, която прави торти, рядко ядат повече от едно парче, а този път ометоха по 2 и поискаха същата за именния си ден. Та, няма как - рецепта пак трябва да се пише :-)


Продукти за блата за любимите ми на Ирина Купенска за най-вкусната шоколадова торта. Тъй като както казах тортата беше основно да могат да я хапнат децата ми замених кафето просто с гореща вода.

Продукти за блатовете:
180 г брашно
120 г бяла захар
100 г кафява захар
60 г какао
8 г сода бикарбонат
1 пак. бакпулвер /10 г/
щипка сол
2 големи яйца
140 мл гъст айрян
80 мл олио
140 мл гореща вода

Продукти за крема:
500 г маскарпоне
200 мл течна млечна сметана
150 г пудра захар
1 пак. бурбонска ванилова захар
1 пак. лимонови корички
1 пак. портокалови корички

Пресни малини около 150 г

Пожелание малинов конфитюр/желе

Продукти за ганаша:
120 г тъмен шоколад /натурален, млечен или комбинация/
40 мл  течна сметана 
С посочените мл сметана ганашът стяга значително след като изстине. Можете да увеличите количеството до 100 мл, ако искате да имате по-течен ганаш.

Приготвяне на блатовете:
Смесете брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта.
Разбийте яйцата и прибавете към тях айряна и олиото. След това прибавете сухите съставки и най-накрая горещата вода. 
Изпечете в тавичка с диаметър около 22-24 см., която се застлали с хартия за печене в предварително загрята фурна на 180 градуса. След като се изпече, оставете да се охлади много добре и разделете на 3 платки.

Няколко важни уточнения:
1. Ако печете цялото тесто наведнъж времето за печене е около 40-50 минути.
2. Ако печете на 2 платки времето за печене е около 15-20 минути. Съответно ако изпечете на 3 отново наблюдавайте след 15-тата минута готовността.
3. Аз изпекох на 2 отделни платки в тавичка сърце с размери 25/24/6 см.
4. Ако нямате опит с рязане на блатове ви съветвам да печете отделни платки. Блатът е чудесен, но има леко ронлива консистенция, крехък е и рискувате, ако нямате опит да го счупите лесно.
5. Моят съвет е също при тази рецепта задължително да ползвате хартия за печене, а да не я заменяте с класическото намазване с олио и поръсване с брашно. Причината съм я описала в т. 4 - блатът е крехък и при вадене може лесно да се счупи, ако не е намазана добре тавичката.

Приготвяне на крема:
Смесете пудрата захар, ванилията, лимоновите и портокаловите корички. Прибавете маскарпонето и смесете с миксер. Ако маскарпонето ви е със стайна температура за смесването не ползвайте миксер, а шпатула, за да не го втечните. Аз бързах и го миксирах почти от хладилника.
Прибавете директно сметаната и продължете разбиването с миксер на средна скорост, докато кремът стане пухкав. Можете да разбиете отделно сметаната до готовност, а после да я прибавите към маскарпонето, като смесването трябва да бъде с лопатка. 

Сглобяване на тортата:
Поставете първият блат в подноса за сервиране. Намажете с част от конфитюра/желето от малини, поставете част от крема, наредете отгоре пресни малини. Поставете следващият блат.

Ако правите тортата на 3 блата, след като поставите втория блат повторете отново малинов конфитюр->крем->пресни малини и най-отгоре сложете третия блат. 

Измажете леко тортата отстрани с крема.

Уточнение - количествотото крем е напълно достатъчно да изпечете сместа за блатовете на 3 отделни платки. Аз изпекох моята торта на 2 по-дебели блата и намазах само част от крема между блатовете. Останалия крем /при мен около 400 г/ прибрах в хладилник за още една мини торта.

Приготвяне на ганаша за заливане:
Сгорещете сметаната. Начупете шоколада надребно и го разтопете на водна баня. Смесете ги. Оставете леко да се охлади ганаша и разпределете върху тортата.

Идея - вариант е, ако бързате като мен да смесите натрошения шоколад и сметаната и на ниска към средна степен на котлона, под непрекъснато наблюдение и разбъркване, да ги разтопите заедно на котлона. Не ви препоръчвам обаче това, ако нямате опит, защото рискувате да изтървете момента да премахване от котлона и да си "изпечете" ганаша.

Разрез не успях да снимам, но при следващата направа на тортата ще прибавя към този пост.

Да ви е сладко!


Ако искате още един вариант за шоколадово-малинова торта, надникнете в тази моя публикация за  Шоколадово-малинова торта с вино

Няма коментари:

Публикуване на коментар