петък, 27 май 2016 г.

Ягодов крем-сладкиш

Да направиш тип сладкиш, да бъде вкусен и... да се чудиш какво точно е - сладкиш ли, парфе, торте... и накрая да решиш "Крем-сладкиш" :-) Много харесах предложението на Йоли за Ягодов крем и затова я използвах за базова.


Продукти за блата:
2 яйца на стайна температура
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
1 ванилия

Яйцата се разбиват със захарта и ванилията докато побелеят и увеличат обема си 2-3 пъти. Добавя се брашното, като се бърка с шпатула, за да се запази максимално обемът им. Сместа се изсипва в тавичка (моята беше с диаметър 24 см.), застлана с хартия за печене* и се пече в предварително загрята на 160-180 градуса фурна, докато клечка забита в центъра излезе суха. След като блатът леко поизстине, хартията се отстранява и се оставя да изстине напълно.

*Ако желаете можете да намаслите допълнително хартията за печене и да я поръсите леко с брашно, за да сте сигурни, че няма да имате проблем при отлепянето на блата от хартията.

Продукти за крема:
500 гр. ягоди
500 гр. маскарпоне (една голяма кутия)
1/2 ч.ч. захар
1 бял шоколад
1 сладкарска сметана от 200 мл
2 пак. желатин

С помощта на чопър смелете ягодите на пюре. Разбийте маскарпонето със захарта и добавете ягодите. Разстопете шоколада на водна баня и, когато леко се поохлади до прибавете към горната смес. Постепенно добавете и сметаната (не е необходимо да бъде предварително разбита). Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко добавете захар според вкуса ви. Пригответе желатина според указанията на опаковката. След като е разстопен на водна баня го охладете леко и го прибавете към ягодовата смес. Разбъркайте добре.
Пригответе си подноса, в който ще сервирате сладкиша, поставете добре охладения блат и го пристегнете с тортен ринг. Ако имате ацетатна хартия**, поставете я от вътрешната страна на ринга. Изсипете ягодовата смес. Оставете за 1 нощ в хладилник. На другият ден освободете от ринга, махнете хартията и украсете по желание.

** Ако нямате ацетатна хартия на следващият ден, преди да освободите сладкиша от ринга, прекарайте тънък остър нож по стените му.


2 коментара:

  1. Чудесно предложение за почивните дни! Имам два въпроса: колко грама са 2 пакетчета желатин и колко грама е шокжлада? Не живея в България и тук желатина е на листчета, а шоколадите са с различни грамажи.Благодаря.
    Пепа

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Радвам се, че Ви е харесало предложението :-) Желатинът е 20 грама, а шоколадът 100 гр.

      Изтриване