сряда, 19 октомври 2016 г.

Борш

Всичко започна от пакетче подправка за борш, което си купих от един руски магазин. И тогава започна едно търсене на "автентична" рецепта. Честно казано на толкова различни мнения попаднах, че се изгубих - с месо ли е, или не, борш ли е, или боршЧ..... В крайна сметка избрах да се доверя на изпитани от мен сайтове - този на Бон апети и този на Кулинарно - в кухнята с Йоана и от две рецепти си направих една :-) 
Не претендирам за автентичност. Постарах се да следвам основната идея. Когато направих рецептата за пръв път се уплаших, че количеството е голямо, но страхът ми беше напразен. От човек, който по принцип не обича да яде едно и също нещо на обяд и вечер се превърнах в някой, който не стига, че го хапва 2 пъти на ден, а на следващия пита за още :-D Този борш се превърна в нещо любимо и затова, след като днес го правих за втори път, реших да запиша как го приготвих. Ще се радвам да допадне и на вас.


Продукти:

За телешкият бульон:
300-400 гр. телешко месо
2 дафинови листа
3-4 зърна черен пипер
1-2 с.л. нарязан копър
1 глава лук

Зеленчуци**:
1 глава лук
1/2 голяма глава червено цвекло
2 шепи зелен боб*
3 големи картофа
1 червена чушка
1/4 малка глава целина
2 големи моркова
300 гр. зеле
3 скилидки чесън
1 домат
щипка захар
сол на вкус
олио
пресен магданоз

*Бобът не е задължителен. Имах останал малко и реших да го сложа.
** За да ви ориентирам в общото количество зеленчуци изтеглих изчистените и нарязани продукти - тежаха около 1,5 кг.


Приготвяне:
За телешкият бульон - нарежете месото на няколко едри парчета. Поставете го в голяма тенджера и сипете 3-3,5 литра студена вода. Щом водата заври добавете малко сол, дафиновите листа, черният пипер, копъра и лука (цял, само изчистен от люспите). Намалете котлона на средна степен и оставете месото да ври около час, като от време на време премахвате пяната, образувала се на повърхността. Междувременно пригответе:
Зеленчуците - нарежете всички зеленчуци на кубчета, зелето - на лентички. В приблизително 100-150 мл олио задушете за 1-2 мин. лука и после добавете всички зеленчуци без зелето, домата и чесъна. Добавете от врящият телешки бульон (добре е той да е поврял поне 30 мин. преди това, за да се е овкусила течността), сложете капак, намалете котлона на средна степен и оставете да покъкри 20 мин. След това прибавете домата, заедно с щипка захар и оставете за още около 10 мин.
След като месото е повряло около час извадете цялата глава лук и дафиновият лист, а месото извадете и нарежете на по-малки парченца. В телешкият бульон върнете месото, задушените зеленчуци, добавете зелето и чесъна. Оставете супата да поври още 15-20 мин. Накрая прибавете нарязан на ситно пресен магданоз.
При поднасяне гарнирайте супата с лъжица заквасена сметана. Горещо ви препоръчвам да не пропускате сметаната - обогатява значително вкуса.
Това е. Тази супа отнема време и може би е по-подходяща да се направи в почивните дни. За мен времето отделено за нея си струва, защото какво по-хубаво от студен есенен ден и паничка топла супа :-)



Няма коментари:

Публикуване на коментар