сряда, 18 октомври 2017 г.

Усукана баница с мая

Ето, че успях да снимам и кача нова рецепта, която не е торта :-D
Хубавото на тази баница с мая е, че няма никакво втасване. Да, правилно, прочетохте. Това ще ви спести време, а резултата по нищо няма да отстъпи на онези любими наши питки и други тестени произведения с мая, които приготвяме с повод и без повод.


Продукти:
4 яйца
400 мл прясно мляко - топло
1 пак. суха мая (7 г)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
125 г разтопено краве масло + 2-3 с.л. олио
брашно* около 800 г за нелепнещо тесто
250 г краве сирене

*Ползвах брашно за баница

За намазване отгоре:
Малка част от плънката, смесена с 2 с.л. кисело мляко
Парченца краве масло

Отделете жълтъците от белтъците. Смесете жълтъците с натрошеното сирене. Това ще бъде пълнежът ви. Отделете малка част от него и го смесете с киселото мляко (това ще ви трябва за намазване отгоре).
Смесете захарта, маята, половината от млякото и няколко лъжици брашно. Разбъркайте до еднородна смес, покрийте съда с кърпа и оставете настрани за около 15 мин. маята да се активира.
Междувременно разбийте белтъците с телена бъркалка, добавете солта и останалото прясно мляко. Прибавете втасалата мая. Замесете нелепнещо тесто. Разделете тестото на 12 парчета. Разточете 3 от парчетата. Намажете всяко едно с мазнина, наредете ги едно върху друго и разточете на тънка кора. Разпределете част от плънката, навийте кората на руло, усучете добре на двете й противоположни страни и я увийте в средата на тавичката за печене (можете да я застелете с хартия за печене или да я намаслите с мазнина). Постъпете по същият начин и с останалите 3 тройки кори. 
Най-отгоре намажете от плънката с кисело мляко. Тук-таме разпределете малки парченца краве масло. Печете в предварително загрята фурна първоначално на 220 градуса за около 10 минути, а след това намалете на 190 градуса и доизпечете баницата. В моята фурна цялото време за печене беше около 35 мин. 
Извадете изпечената баница и я покрийте я с кърпа да я задуши за 10-тина минути.
Тавичката, която използвах е с диаметър 32 см.
Да ви е сладко!


Рецептата е адаптирана от книга с рецепти на Невяна Кънчева.


*** Редакция на 11.11.2019 г.
При поредната направа на тази баница направих леки промени, които на мен ми допаднаха и ще споделя с вас, ако желаете да промените:
1. Реших в плънката да оставя 3-те жълтъка, а 4-тия го оставих за разбъркване с киселото мляко /без сирене/ и за намазване отгоре.
2. Когато точех тройките кори всяка кора я точех в не голям диаметър /около 15-17 см./, слагах супена лъжица от разтопеното масло и едва, когато нареждах корите една върху друга разточвах тройката кора с вече голям диаметър. Това ми спести време и усилия, което по никакъв начин не се отрази на крайния резултат.
3. Наредих баницата в тавичка с диаметър 30 см, т.е. малко по-малка, което ми допадна повече след като видях готовия резултат.



7 коментара:

  1. Хахахаха. Даре, честно, остана, но обещавам, че утре останалото ще изчезне.

    ОтговорИзтриване
  2. Това ще пробвам за новогодишна, ама дали ще стане само да я усуча и после да я нарежа на 3-4 см розички, които да поставя с отвора нагоре , че там да забуча късметите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според мен, ако ще се прави на розички по-добре би било да се нареже само на 4 кори, всяка да се намаже с мазнината, да се наредят една върху друга, да се разточи, след това да се намаже с плънка, навие на руло, рулото леко да се поизтегли и да се нареже тогава. Ако се нареже така както съм го описала по-горе усукването, ще се "изгуби", тъй като парченцата ще са къси. Ако е само за късметчетата, те може директно да се забодат в баницата. Виж как съм направила това в рецептата за Баница с точени кори :-) В крайна сметка, който и какъвто вариант да се избере - вкусът и доволните физиономии са най-важни :-)

      Изтриване
    2. Добре, Тане! Ще пробвам, както ме съветваш

      Изтриване
  3. Прекрасна баница и изпълнение!
    Такава не съм правила и много ми се прииска да пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесва Илианка! Непременно опитай! Аз останах много приятно изненадана от резултата, въпреки че няма втасване на тестото.

      Изтриване