неделя, 18 февруари 2018 г.

Шоколадово-портокалова торта

На 10.02.2018 г. моята "Трохичка не остана" стана на 2 години. Когато наближаваше датата бях решила да отбележа повода с торта. За съжаление точно по това време цялото семейство се разболяхме. Рожденият ден беше отложен, но не и пропуснат :-) Представям ви Шоколадово-портокалова торта и ЧРД, Трохичке :-)



Продукти:

За блатовете:
200 г натурален шоколад*
50 г краве масло
50 мл гореща вода
50 мл портокалов сок**
кората на един портокал***
6 яйца на стайна температура
150 г брашно
50 г какао
200 грама захар + 2 с.л. 
щипка сол

*Ползвах 100 г шоколад със 70 % съдържание на какао и 100 г шоколад със съдържание на какао 54 %.
** Това е приблизително сокът на 1 среден по големина портокал
***Вместо кора ползвах 2 пак. портокалови корички на д-р Йоткер

За портокаловият крем:
4 портокала – сокът им
75 г захар
2 яйца + 1 жълтък
1 с.л. царевично нишесте или брашно
2 пак. портокалови корички на д-р Йоткер
60 г краве масло
400 мл млечна сладкарска сметана минимум 35 %  + 100 г захар

За сиропиране на блатовете:
100 портокалов сок
50 захар

За шоколадовата глазура:
150 г натурален шоколад
150 мл сладкарска сметана

Приготвяне:
На блатовете:
Разтопете на водна баня шоколада и краве маслото. Смесете портокаловият сок, водата и портокаловите корички и ги прибавете. Разбъркайте до еднородна смес. Оставете шоколадовата смес настрани.
Смесете сухите съставки - брашното, какаото и солта.
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте белтъците на сняг с двете супени лъжици захар (тук можете да видите какви правила спазвам при разбиването на белтъци).
Разбийте жълтъците със захарта докато сместа побелее и увеличи обема си. Прибавете постепенно шоколадовата смес. Добавете сухите съставки.
Последно на 3-4 пъти прибавете белтъците като разбъркването трябва да става с шпатула за да не изчезне пухкавостта на сместа. В този блат няма набухвател затова не пренебрегвайте тази стъпка.
Изпечете сместа във форма с откопчаващо се дъно, на която на дъното сте застлали хартия за печене. Съветът ми е да ползвате форма с диаметър 20 см, след което да разделите блата на три платки. Ако я печете в по-голяма форма (моята беше 23 см.) ви съветвам да изпечете сместа на три отделни блата. Аз не го направих в резултат, на което не успях да направя достатъчно дебели блатове и затова избрах да направя 2 блата, а третият (по-тънък) си го хапнахме отделно.
Печете на 180 градуса за около 50 мин. като след 40-тата минута може с дървено шишче да проверите дали блатът е изпечен. Ако печете на отделни платки намалете времето за печене.
Оставете блатът да се охлади и го разрежете на отделни платки.

На крема:
Изцедете сокът на 4-те портокала. Разбийте яйцата, жълтъците и захарта. Прибавете портокаловият сок, коричките и нишестето/брашното. Сварете крема на среден огън докато се посгъсти. Свалете от котлона, прибавете маслото и разбъркайте докато се разтопи. Оставете крема да се охлади напълно (може и в хладилник).
Разбийте сметаната и захарта с миксер. Припомням, че млечната сметана преди разбиване трябва да е много добре охладена. Внимавайте и с разбиването, ако прекалите може да се пресече.
Постепенно прибавете разбитата сметана към охладеният крем. Бъркайте с шпатула.

На портокаловият сироп:
Смесете сокът от портокала и захарта. Сложете сместа да заври и след като е повряла кратко време я махнете от котлона.

На шоколадовата глазура:
Натрошете шоколада на парченца. Кипнете сметаната и я прибавете към него. Разбъркайте до гладка смес.

Сглобяване на тортата:
Сложете първият блат и го пристигнете с тортен ринг. Сиропирайте го с част от сиропа. Разпределете част от крема. Продължете в същият ред. Последният блат го залейте най-отгоре с шоколадовата глазура.
Оставете тортата за една нощ в хладилник. На следващият ден премахнете ринга и украсете по желание.



Тортата е засищаща. Ако обичате силен вкус на шоколадови блатове непременно я опитайте. Кремът олекотява вкуса на плътните шоко блатове.

Да ви е сладко!

Рецептата е адаптирана от тук.




3 коментара: