неделя, 25 февруари 2018 г.

Голяма торта

Ето я! Втората ми любима рецепта за торта от маминия тефтер! В него фигурира с точно това име.


Продукти:
За блатовете:
5 яйца
2  ч.ч. захар
3/4 ч.ч. олио
400 г кисело мляко
1 пак. амонячна сода
3 ч.ч. брашно
4 ванилии
2 с.л. какао смесено с малко топла вода

За крема:
1,5 литра прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
14 с.л. брашно
4 яйца
2 пак. бурбонска ванилена захар
лимонова кора на един голям лимон
125 г краве масло

смлени орехи, по желание запечени на сух тиган

Приготвяне:

На блатовете: Разбийте яйцата със захарта и ванилията. Прибавете олиото, като бъркате на най-ниската степен на миксера, или с телена бъркалка. Разбъркайте амонячната сода с киселото мляко и ги добавете. Прибавете на части пресятото брашно. Разбъркайте до еднородна смес.

Разделете сместа на две равни части. В едната сложете в едната половина разбърканото с малко топла вода какао (водата ще му помогне да се смеси по-равномерно с тестото).

Изпечете 2 светли и 2 тъмни блата в тавичка с диаметър 28-30 см намаслена с олио и посипана с брашно в предварително загрята фурна на 180 градуса. Щом видите, че блатът се позачерви го проверете с клечка - ако по нея не залепва тесто блатът е готов. Оставете блатовете да се охладят преди да сглобите тортата.

На крема: Разбийте яйцата със захарта. Добавете лимоновата кора, ванилията и брашното. Прибавете и 500 мл от млякото. Разбъркайте добре. Прибавете сместа към врящият литър мляко. Бъркайте докато кремът се сгъсти. Отдръпнете от огъня  и прибавете краве маслото, нарязано на кубчета. Бъркайте докато се стопи и се поеме от крема.

Сглобяване на тортата: Сглобяването е класическият начин – редувайте блат, крем, смлени орехи. За сглобяването на тази торта ползвах ринг, за да предотвратя килване. Освободих тортата от ринга след като беше престояла една нощ в хладилника. Ако не разполагате с ринг не е проблем.

Рецептата наподобява Бъркана торта на пластове.



Няма коментари:

Публикуване на коментар