Продукти:
За блатовете:
5 яйца
2 ч.ч. захар
3/4
ч.ч. олио
400 г кисело
мляко
1 пак. амонячна сода
3 ч.ч. брашно
4 ванилии
2 с.л. какао смесено с малко топла вода
За крема:
1,5 литра прясно мляко
1 1/2 ч.ч. захар
14 с.л. брашно
4 яйца
2 пак. бурбонска ванилена захар
лимонова кора на един голям лимон
125 г краве масло
смлени орехи, по желание запечени на сух тиган
Приготвяне:
На блатовете: Разбийте яйцата със захарта и ванилията.
Прибавете олиото, като бъркате на най-ниската степен на миксера, или с телена
бъркалка. Разбъркайте амонячната сода с киселото мляко и ги добавете. Прибавете
на части пресятото брашно. Разбъркайте до еднородна смес.
Разделете сместа на две равни части. В едната сложете в
едната половина разбърканото с малко топла вода какао (водата ще му помогне да
се смеси по-равномерно с тестото).
Изпечете 2 светли и 2 тъмни блата в тавичка с диаметър 28-30
см намаслена с олио и посипана с брашно в предварително загрята фурна на 180
градуса. Щом видите, че блатът се позачерви го проверете с клечка - ако по нея
не залепва тесто блатът е готов. Оставете блатовете да се охладят преди да
сглобите тортата.
На крема: Разбийте яйцата със захарта. Добавете лимоновата
кора, ванилията и брашното. Прибавете и 500 мл от млякото. Разбъркайте добре.
Прибавете сместа към врящият литър мляко. Бъркайте докато кремът се сгъсти.
Отдръпнете от огъня и прибавете краве
маслото, нарязано на кубчета. Бъркайте докато се стопи и се поеме от крема.
Сглобяване на тортата: Сглобяването е класическият начин – редувайте
блат, крем, смлени орехи. За сглобяването на тази торта ползвах ринг, за да
предотвратя килване. Освободих тортата от ринга след като беше престояла една
нощ в хладилника. Ако не разполагате с ринг не е проблем.
Няма коментари:
Публикуване на коментар