понеделник, 19 март 2018 г.

Бързи кифли с. Драгоево

Имали ли сте случай да сте обичали вкуса на нещо, но през годините да сте го забравили? Случаят с тези кифлички е точно такъв. Правили сме ги незнаен брой пъти вкъщи, но през последните години рецептата остана "пренебрегната" в морето от нови и "модерни" рецепти.
Преди години леля ми и свако ми имаха къща в с. Драгоево, община Велики Преслав. Рецептата ни я даде леля, а тя я има от една от тамошните баби. Ето и от къде е името на кифличките :-)


Нека присъствието на мая да не ви притеснява. Тестото и направените от него кифлички не втасват преди печене.

Продукти:
1 яйце
1 кубче прясна мая (42 г) или 2 пак. суха мая
1 с.л. захар
1 1/2 ч.ч. топличка вода
1 1/2 ч.ч. размекната свинска мас
3 пакетчета ванилия
около 1 кг. брашно
***
За пълнене на кифличките - сладко по избор 

Чаената чаша е с вместимост 250 мл

Смесете маята със захарта, водата и малко брашно. Покрийте съда с кърпа и оставете на топличко да втаса за около 15 мин.
Разбъркайте яйцето с маста и ванилията. Добавете шупналата мая. Разбъркайте. Започнете да прибавяте брашно и омесете меко нелепнещо тесто. Разделете го на 4 топки. Разточете всяка топка в кръг с дебелина около 3-4 мм. Разрежете го на 12 парчета, сложете в края на парчето сладко и навийте на кифличка. Нареждайте кифличките на разстояние една от друга върху застлана с хартия за печене тавичка. Не ги оставяйте да втасват. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до порозовяване. Топли оваляйте кифличките в пудра захар.
Разбира се, ако желаете по-малки кифлички можете да разделите тестото на 5 или 6 топки. Изборът е изцяло ваш.
Да ви е сладко :-)






1 коментар: