вторник, 27 март 2018 г.

Лазаня с кайма

Ето, и това се случи. Проядох лазаня с кайма. Когато публикувах преди време рецептата за Лазаня със спанак бях писала, че съм опитвала лазаня с кайма, но не ми е харесала. Явно е трябвало да си я сготвя сама :-D Каква скромност от моя страна :-D.
Не претендирам за оригиналност на рецептата. Аз я направих по описаният начин и ни хареса. Затова споделям и рецептата с вас :-)



Продукти:

1 пакет кори за лазаня 250 г

За доматеният сос с кайма:
1 буркан консерва домати 800 г
500 г кайма
1 глава стар лук
1 морков
3-4 скилидки чесън
1 с.л. босилек
1 с.л. риган
50 мл олио
50 мл червено вино
сол на вкус

За соса "Бешамел":
1 литър прясно мляко
4 с.л. брашно
40-50 г краве масло
1-2 щипки смляно индийско орехче
млян черен пипер и сол на вкус

Отделно:
250 г настърган кашкавал/моцарела
200 г настърган пармезан


Приготвяне:

Доматен сос с кайма:
Ако са небелени доматите се обелват и се пасират. По желание може да добавите щипка захар към тях.
Лукът, морковът и 1 скилидка чесън се нарязват на ситно.
Олиото се загрява. Добавят се чесънът, лукът и морковът. Запържва се за няколко минути. Прибавят се каймата и виното и се пържи още няколко минути. Последно се прибавят доматите и подправките. Котлонът се намалява на средна степен и сместа се оставя да поври 10-тина минути като се разбърква от време на време. Съдът се сваля от котлона и се прибавят останалите скилидки чесън нарязани на ситно (или пресовани). Доматеният сос е готов. Оставя се на страни докато потрябва.

Сос "Бешамел":
Маслото се разтопява. Добавя се брашното и се бърка леко да се запържи и промени цвета си. Постепенно и при постоянно бъркане се прибавя прясното мляко. Добавя се сол, черен пипер и индийското орехче. Сосът се вари на среден огън, при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Когато е готов се отдръпва от котлона, поставя се капак и се оставя, докато потрябва.

Подреждане на лазанята:
На дъното на тавичката сложете малко от доматеният сос и разпределете по цялата повърхност.
От тук нататък редът е:
- Ред кори за лазаня;
- Доматен сос:
- Настърган кашкавал/моцарела;
- сос "Бешамел".
Завършете с кори. Върху тях сипете отново сос "Бешамел" и разпределете настърганият пармезан. Признавам си, че този път нямах пармезан и най-отгоре също настъргах допълнително кашкавал. С пармезан ми харесва повече. Това относно вкуса :-)

Лазанята се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна за около 20 мин.

Искам да ви обърна внимание и на още нещо. Внимавайте с количествата сол в сосовете. Препоръчвам ви да сложите минимални количества, защото сирената дават допълнително соленост на лазанята.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар