Представям ви „Животински работи”, или как рецептата
за Шоколадови къпкейкс с шоколадов крем на Ирина Купенска се
превърна в торта :-)
Имам си изключително талантлива племеница, която се занимава с батик. На 01.04.2015 г. беше първата й самостоятелна изложба, озаглавена "Животински работи". По този повод мислех да й направя мъфини. Поводът обаче ми се стори по-специален и така реших да й направя торта. Избрах рецептата на Ирина заради силно шоколадовия вкус и убедеността ми, че ще бъде вкусно. И така:
Продукти за блатовете:
35 г какао
60 мл вряла вода
175 г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115 г меко масло
175 г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80 г заквасена сметана
Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи
кремообразна смес. Сместта се оставя да се охлади.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера, содата и солта.
Маслото и захарта се разбиват с миксер за около 5 минути за
да се получи светла кремообразна смес. Едно по едно се добавят яйцата и се
разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията и се
прибавя какаовата смес.
Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената
сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.
Сместа изпекох на 180 градуса на 3 блата с размер 24 см.
Блатовете стават дебелички, затова си мисля, че и на 26 сантиметра биха се получили
добри резултати.
Продукти за крема:
200 г черен шоколад
175 г крема сирене, на стайна температура
125 г меко масло
200 г пудра захар
50 г какао
300 г заквасена сметана
Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда добре.
Крема сиренето и маслото се разбиват отделно. Към тях се добавят пудрата захар,
какаото се разбърква. Накрая се добавят вече охладеният шоколад и заквасената
сметана.
Невероятна торта. Харесаха я всички. Не изисква специални сладкарски умения, каквито изобщо не ми се намират. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам :-)
Изтриване