четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Торта "Животински работи"


Представям ви „Животински работи”, или как рецептата за Шоколадови къпкейкс с шоколадов крем на Ирина Купенска се превърна в торта :-)


Имам си изключително талантлива племеница, която се занимава с батик. На 01.04.2015 г. беше първата й самостоятелна изложба, озаглавена "Животински работи". По този повод мислех да й направя мъфини. Поводът обаче ми се стори по-специален и така реших да й направя торта. Избрах рецептата на Ирина заради силно шоколадовия вкус и убедеността ми, че ще бъде вкусно. И така:

Продукти за блатовете:
35 г какао
60 мл вряла вода
175 г брашно
1/2 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сода бикарбонат
щипка сол
115 г меко масло
175 г захар
2 големи яйца, на стайна температура
1 чаена лъжица ванилия
80 г заквасена сметана

Какаото и водата се смесват и разбъркват, докато се получи кремообразна смес. Сместта се оставя да се охлади.
Отделно се разбъркват брашното, бакпулвера, содата и солта.
Маслото и захарта се разбиват с миксер за около 5 минути за да се получи светла кремообразна смес. Едно по едно се добавят яйцата и се разбива отново с миксер до пълното им обединяване. Добавя се ванилията и се прибавя какаовата смес.
Брашното се добавя на 3 пъти, като се редува със заквасената сметана. Започва се и се завършва винаги с брашното.
Сместа изпекох на 180 градуса на 3 блата с размер 24 см. Блатовете стават дебелички, затова си мисля, че и на 26 сантиметра биха се получили добри резултати.

Продукти за крема:
200 г черен шоколад
175 г крема сирене, на стайна температура
125 г меко масло
200 г пудра захар
50 г какао
300 г заквасена сметана
Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда добре. Крема сиренето и маслото се разбиват отделно. Към тях се добавят пудрата захар, какаото се разбърква. Накрая се добавят вече охладеният шоколад и заквасената сметана.







2 коментара:

  1. Невероятна торта. Харесаха я всички. Не изисква специални сладкарски умения, каквито изобщо не ми се намират. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване